L’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar quatre joves independentistes acusats de desordres públics en la protesta del 16 d’octubre de 2019 contra la sentència del Tribunal Suprem als líders catalans, aquest dilluns. Agents dels Mossos els han identificat i han assegurat que tiraven pedres, i que un d’ells, el Mario, va ser enregistrat en el moment en què suposadament va encendre un contenidor. Inicialment, la fiscal els demana un càstig elevat: quatre anys de presó per desordres públics per a Roger, Manel i Carla, i 7 anys i mig de presó per a Mario, en afegir al delicte de desordres el de danys amb incendi. L’Ajuntament de Barcelona reclama 7.900 euros per sis contenidors d’escombraries cremats en aquella protesta. Els encausats declararan dimarts, que continua el judici.

Els aldarulls es van iniciar amb una protesta davant del Departament d’Interior, convocada per les xarxes socials, cap a les vuit del vespre, on es van aplegar unes 10.000 persones, en el tercer dia de les protestes contra la condemna als líders catalans per part del Tribunal Suprem. En el judici, quatre agents dels Mossos, que anaven de paisà a la protesta, han identificat els acusats com a autors de llençar pedres davant el cordó policial i davant l’edifici del TSJC, al passeig Lluís Companys.

La roba i els objectes

Un dels agents de paisà ha explicat que va identificar el Mario perquè anava vestit amb un casc, armilla antitrauma, un escut amb una estelada i un pal. El seguia i el va enregistrar amb el seu mòbil, quan es va apropar a un contenidor bolcat al passeig de Sant Joan cap a Arc de Triomf. “S’apropa amb un esprai i encén el contenidor”, ha afirmat l’agent sobre el Mario, i ha assegurat que estava entre uns 3 a 10 metres de l’acció dels manifestants. També ha assegurat que el Mario va fer destrosses a un caixer amb un pal de ferro. Una segona agent dels Mossos ha ratificat aquesta acció. Una responsable del caixer ha reclamat pels danys, però no ha aportat cap peritatge de la seva reparació en el judici, i per tant sembla difícil que se li aboni res.

El vídeo polèmic

El vídeo enregistrat pel mosso —de 9 segons de durada i que s’ha visualitzat a la vista, on es veu de nit una persona que s’apropa a un contenidor— ha estat impugnat per les defenses. El president del tribunal de la secció 3a de l’Audiència de Barcelona, José Antonio Rodríguez, ha preguntat sobre la custòdia del vídeo, que es va bolcar a un CD, i ha indicat, després d'una deliberació, que s’admet com a prova, tot i que ja es veurà el seu valor o no en la sentència; ja que la declaració de l'agent ha estat molt detallada. Josep Rosell, advocat del Mario, i Eduardo Cáliz, defensor del Roger, han expressat la seva protesta perquè la incorporació vulnera el seu dret de defensa.

Un segon agent ha assegurat que seguia de prop els manifestants i també ha identificat el Mario per la seva “vestimenta” i “per liderar el grup i encendre un contenidor”, tot i que ha afegit que “s’encenien contenidors a cada cantonada", a la Gran Via.

El primer agent de la policia catalana que ha declarat també ha identificat Roger —per un tatuatge a una cama—  i ha assegurat que “va llançar pedres que van impactar en escuts de la policia i en vehicles”, a la ronda Sant Pere. També ha indicat que Carla i Manel tiraven objectes, però que no sap on van impactar. L’agent, que anava amb un altre company, també ha identificat els quatre acusats; mentre que altres dos agents a Mario, i que només van participar en la seva detenció.

Els agents han explicat que, de matinada, quan marxaven per plaça Urquinaona un grup de 8 persones, van detenir la Carla (amb l’escut i el pal del Mario, segons els agents), el Manel i el Roger, del qual han afirmat que es va resistir a la detenció. Mario va ser detingut, després, en pujar a un vehicle.

Un amic del Roger l’exculpa

Un amic de Roger ha explicat que van anar a la protesta, a Gran Via amb Marina, i quan van veure una càrrega policial, sosté que van anar a un bar, i hores després, van marxar cap a casa, i a la plaça Urquinaona els van detenir. A ell el van identificar.

En el judici, un pèrit dels Mossos ha detallat que Mario va expressar la seva voluntat d’anar a la protesta, després de registrar el contingut del seu mòbil, amb permís judicial. Cap acció delictiva s’ha recollit en l’examen dels seus mòbils.

Aquest dimarts continua el judici amb les declaracions dels encausats i els informes finals, on es veurà si la fiscal rebaixa la petició de penes o els hi manté la petició de càstig, que podria implicar la seva entrada a la presó.