El fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha demanat aquest dimecres que els representants polítics no facin "passos enrere" en la lluita contra la corrupció i no "degradin" la resposta penal davant de les conductes corruptes, en clara referència a la reforma del Codi Penal entorn del delicte de malversació. Luzón ha fet aquesta reflexió en un acte commemoratiu del 25 aniversari de la posada en marxa de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, en el qual també ha intervingut el Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz.

Després de recordar la motivació que va portar al llavors govern socialista a la creació de la Fiscalia Anticorrupció fa 25 anys, i que va ser "calmar el clima sociolpolític sorgit per determinats casos de corrupció", Luzón ha volgut mirar al futur i ha apel·lat "a operadors públics i representants polítics perquè no facin passos enrere en la lluita anticorrupció, que no degradin i dilueixin la resposta penal a la corrupció".

Una setmana clau

Una al·lusió que ha realitzat en una setmana clau en la futura reforma del Codi Penal, impulsada pels socis de coalició del govern espanyol, per suprimir el delicte de sedició i convertir-lo en un de desordres públics agreujats i que també rebaixa les penes màximes del de malversació. El Congrés dels Diputats votarà aquest dijous en un ple extraordinari aquesta iniciativa. "És important que s'aprofundeixi en l'àmbit preventiu", ha destacat Luzón, en assenyalar que queda molt per fer, com aprofundir en la transparència, en el reforç de la democràcia, el control rigorós de les portes giratori o mecanismes de control de la contractació pública.

"Fa falta voluntat política per caminar en aquest sender", ha abundat. Després de Luzón, el Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha subratllat el seu "ferm compromís perquè la lluita contra la corrupció no cessi" i ha lloat els "èxits" de la Fiscalia Anticorrupció, "pionera en Europa", al llarg d'aquests anys.

El fiscal general no es mulla

Precisament aquest dimarts, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, evitava pronunciar-se sobre si la reforma del delicte de malversació beneficiarà els encausats del Referèndum d'Autodeterminació de Catalunya de l'1-O del 2017, en la seva primera visita a Catalunya, aquest dimarts. "Prudència" era la paraula que utilitzava. "És massa prematur i aviat parlar de la reforma sense tenir els textos aprovats i sense poder interpretar què vol el legislador", afirmava García.