Les dificultats per investir el president Puigdemont, per la falta d'acord a les files independentistes i el setge judicial de les institucions espanyoles, ha portat un grup de ciutadans a impulsar una iniciativa en Change.org per recollir firmes per desbloquejar el nomenament del president i el restabliment del Govern. La iniciativa té un enfocament global, ja que està escrita en anglès, pretén carregar d'arguments la investidura del presidenciable i ataca diverses maniobres del govern de Mariano Rajoy, com l'aplicació del 155 i la judicialització de la causa independentistes.

La iniciativa, que ja porta diverses setmanes de recorregut, havia aconseguit més de 85.000 firmes aquest 20 de febrer. Ara, l'objectiu és assolir les 150.000 per "ajudar Catalunya a recuperar el seu Govern legítim".

La petició exigeix al govern espanyol que "deixi de bloquejar" la proclamació de Carles Puigdemont com a president. "El president és legítim proposat com a candidat a la presidència", exposa el text, al·legant que les forces polítiques independentistes van resultar vencedores en les eleccions celebrades el passat 21 de desembre. A més, recorda el referèndum de l'1-O, en el qual es va obtenir un resultat favorable a la independència de més del 90% malgrat la repressió policial per part de l'executiu espanyol. Després, a tall de resum, es recorda la imposició de les eleccions del 21-D, a part de les declaracions i empresonament de gran part de l'executiu.

Per tot això, exigeixen al govern de Rajoy que cessi en els seus impediments i reivindiquen els drets fonamentals dels ciudadados i la democràcia.

Dificultats per a la investidura

Les complicacions per investir el president Puigdemont es succeeixen. El passat 27 de gener, el TC va decidir per unanimitat suspendre el ple d'investidura de Carles Puigdemont, ja previst, malgrat que el candidat acudeixi personalment al Parlament, per a això hauria d'obtenir prèviament "autorització del jutge" que ha demanat la seva detenció.

Això va obrir la possibilitat de modificar la Llei de Presidència, una proposta de JxCat que no va acabar de convèncer ERC. La setmana passada, el president de la Cambra, Roger Torrent, va deixar la reforma fora de la reunió de la Mesa de la setmana passada per "defectes de forma" en la sol·licitud. Aquest dimarts 20 la Mesa torna a debatre la reforma.