Rajoy durant el missatge de Nadal per videoconferència als militars espanyols a l'estranger / EFE

Espanya haurà d'anar a noves eleccions en pocs mesos si Pedro Sánchez no fa un gest que permeti a Mariano Rajoy o algun altre candidat del PP ser investit president –ara com ara, manté rotundament la negativa que dimecres li va expresar a la Moncloa–, o, bé alternativament, no aconsegueix articular un "govern de canvi" com el que es proposa el líder del PSOE. Per això, les pressions que està rebent el líder socialista són proporcionals a la magnitud de la incertesa oberta pel resultat de les eleccions del 20D. Fins i tot l'Església espanyola s'hi ha pronunciat ja.

En vigílies de la Nit de Nadal, Ricardo Blázquez, president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), en conversa amb la revista Vida Nueva, ha expressat la seva confiança en una solució: "Afrontem aquest moment delicat amb aquesta consciència. Afavorint el consens confio que podrem sortir d'aquesta situació". El també cardenal arquebisbe de Valladolid fins i tot insinua quina seria aquesta sortida: "Una abstenció en un moment oportú és una forma preciosa de col·laboració nova". Una abstenció és el que Rajoy reclama a Sánchez per poder ser investit en segona votació.

Noves eleccions?

Les noves Corts espanyoles es constituiran el 13 de gener. Si Rajoy –a qui hores d'ara el PP manté com a candidat a la reelecció– no guanya la votació amb majoria absoluta, 168 escons (sumant amb C's es quedaria a 7 vots d'aconseguir-la), podria ser elegit en segona volta, però li caldria l'abstenció del PSOE. Si passats dos mesos no ha estat investit un nou president, s'haurien de convocar noves eleccions generals.

Conversa amb Rivera

Aquest dimecres, Pedro Sánchez i el president de Ciutadans, Albert Rivera, han mantingut una conversa a iniciativa del líder taronja, segons informa Efe. Rivera li ha traslladat la necessitat de posar en marxa la legislatura i li ha dit que "mai donarà suport a un Govern que defensi la possible ruptura d'Espanya", en al·lusió al referèndum perquè Catalunya decideixi el seu futur. Aquesta és la condició que manté el líder de Podemos, Pablo Iglesias, per donar suport a un eventual acord de govern amb el PSOE. Sánchez ha informat Rivera que els socialistes votaran "no" a la investidura de Rajoy i esgotaran "totes les possibilitats" abans d'anar a noves eleccions.

Lament del PP

C's rebutja pactes amb Podemos, però assegura que s'abstindrà tant si el PP com el PSOE encapçalen una alternativa de govern en solitari. De la seva part, el PP, per boca de la seva vicesecretària d'Estudis i Programes, Andrea Levy, ha exigit a Sánchez que "pensi en el futur dels espanyols i no en el del seu partit". La també diputada al Parlament de Catalunya, en declaracions a Telecinco, ha lamentat que Sánchez anés a la reunió de dimecres amb Rajoy "amb un 'no' per endavant".

Avís de Díaz

Però també des de dins del PSOE hi ha qui s'ha apuntat al "pressing Sánchez". Hi ha unanimitat entre els barons del PSOE que Rajoy no pot continuar a la presidència del Govern amb els vots socialistes perquè, com ha insistit la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, "Rajoy i el PP han fet molt de mal". Però Díaz tampoc no vol que Sánchez se'n surti amb una majoria alternativa a Rajoy. Avui li ha recordat que la política de pactes la decideix el comitè federal del PSOE –que es reunirà dilluns 28– i que espera que el màxim òrgan del partit entre congressos estigui "a l'altura d'aquest país" i posi sobre la taula "el que necessita Espanya".

Qui mana al PSOE?

Sánchez va advertir dimecres a la presidenta andalusa que "la política nacional, les polítiques, les marca el secretari general, i jo ho compliré". "La política de pactes es decideix al comitè federal –li ha replicat Díaz aquest dimecres– i dilluns que ve jo hi manifestaré la meva posició com correspon". La també secretària general del PSOE andalús va advertir que en les eleccions del 20D els socialistes, que van quedar segons darrere del PP, no han tingut "la confiança majoritària" i "cal respectar el que diu la democràcia".

La lectura en clau interna de l'avís a navegants llançat per la presidenta de la Junta és inevitable: un govern de Sánchez –pactat amb Podemos i altres forces d'esquerra i sobiranistes– barraria el pas a les aspiracions de la lideressa andalusa d'assumir el lideratge estatal del partit i, potser, la propera candidatura socialista a la presidència del govern espanyol si s'acaben convocant noves eleccions.

(Foto: Pedro Sánchez, secretari general del PSOE / Efe)