El diari britànic Financial Times sentencia, en un article escrit pel periodista Tony Barber, que l'aplicació de l’article 155 pot provocar una desobediència civil generalitzada a Catalunya". Alerta que l’enfrontament constitucional i polític entre les autoritats catalanes i espanyoles està entrant en la seva fase més aguda i que "els perills no es limiten només a aquests territoris". Segons indica el rotatiu, Joschka Fischer, ministre d’Afers Exteriors alemany, assegura que “es podria dir que el futur de la Unió Europea està en joc”.

El Financial Times considera que a la UE els riscos li arriben per totes dues bandes: "per una part hi ha la imposició del govern espanyol si les mesures s’implementen amb una mà massa dura. Això podria tacar la reputació de la UE considerada com un club de demòcrates". Per l'altra, exposa que si la independència es du a terme "de forma imprudent" això podria causar divisions polítiques i socials.

El periodista explica que Rajoy està preparant el camí per intervenir directament el Govern de la Generalitat i que ho fa amb el suport dels socialistes i de Ciutadans, a més a més subratlla que "el govern espanyol considera que les seves mesures no provenen d’una dreta amarada en la nostàlgia franquista". 

Finalment, l'article conclou que tant el govern català com l’espanyol estan contemplant l’opció d’unes eleccions anticipades "però està clar que no trobaran un escenari comú per dur-les a terme".