L'exprimer ministre francès i el candidat conservador a la presidència, François Fillon, ha defensat aquesta setmana el dret a decidir dels catalans sobre el seu futur polític. Fillon ho va explicar aquest dimarts en una entrevista a Radio France.

En ser preguntat per la seva opinió sobre l'oposició d'Espanya a la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya, el candidat a la presidència francesa primer al·lega que "és una qüestió interna de la política espanyola" i que no vol entrar a jutjar-ho.

Tot i això, el periodista hi insisteix i li pregunta si li "xocaria" una Catalunya independent. Aquesta vegada, Fillon sí que es mulla i ho fa a favor de Catalunya. "El que em xoca és que es negui totalment a un poble el dret a decidir" critica, tot recordant que aquest dret és "un principi fonamental defensat pel pensament francès des de la Il·lustració".

Fillon es mostra sorprès pel fet que gran part dels progressistes considerin que "el respecte a les fronteres és més important que el dret dels pobles a disposar d'elles". D'altra banda, també ha destacat la necessitat d'estabilitat, però a la vegada ha assenyalat l'existència d'"injustícies tan flagrants que s'han de solucionar".