La coalició de govern entre Esquerra i Junts trontolla. Fa setmanes que les membres de les dues formacions s'assenyalen mútuament com a culpables de la manca d'estabilitat. La tensió entre els socis ha ascendit fins al punt que el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha admès avui que l'acord amb ERC està "en risc" per diversos problemes, entre els quals destaquen els pressupostos de l'Estat i l'ampliació de l'aeroport. Aquest diumenge, el diputat de Junts Joan Canadell ha volgut respondre directament "a tothom que aquests dies ens dieu que hem de trencar el Govern" a través d'un fil de missatges a Twitter. Malgrat admetre que la coalició no travessa un bon moment, Canadell s'ha mostrat contrari a trencar amb el "mandat del 52%" i ha exposat les seves alternatives a fer caure la unitat independentista.

Algunes reflexions

Segons ha explicat el diputat juntaire aquest diumenge a Twitter, trencar amb el Govern de coalició no és factible per dues raons. En primer lloc, no hi ha cap alternativa al Govern actual que sigui favorable per l'independentisme. Com ha assenyalat Canadell, si la coalició cau, "després que? Amb 32 (o 41 [amb la CUP]) diputats no podem avançar". D'altra banda, el diputat ha reflexionat sobre una possible continuïtat de la legislatura, però amb el suport de partits no-independentistes, fet que tampoc no convenç Junts: "Trencar el govern no vol dir [anar a] eleccions", ha recordat Canadell, tot depèn dels pactes que faci el president Aragonès. Davant un govern trencat, ERC podria buscar-se uns altres socis i "la legislatura pot durar 3-4 anys", ha matisat. 

El que cal és...

Després d'aquestes explicacions, Canadell ha continuat el fil de Twitter i ha exposat el que ell considera que és necessari per reparar les relacions dins el Govern. Segons ell, "cal fer entendre a ERC que hem de canviar d’estratègia, i anar junts els 74 diputats del 52% per preparar l’embat com més aviat millor. Aquest és el compromís signat a l’acord de govern i el que hem de fer complir", ha piulat. 

Però aquest canvi estratègic, ha argumentat Canadell, no pot comportar la caiguda del Govern "a la primera". Així i tot, ha aprofitat per advertir a ERC que el temps per complir el mandat independentista tampoc "no és il·limitat". En aquest sentit, ha retret que Esquerra hagi "sortit de la via del 52% per anar a una via amplia que no va enlloc" amb els comuns al Parlament i el PSOE a Madrid.  

Foto principal: el diputat de Junts per Catalunya, Joan Canadell, al Parlament / ACN