"Votaran o no votaran?". Aquesta és la pregunta que es fa el diari francés Le Figaro que aquest dissabte presenta un extens reportatge sobre el referèndum de diumenge acompanyat d'una fotografia d'una estelada gegant a la portada.

L’article es titula “Madrid s’oposa al referèndum de Catalunya”, i descriu la situació com el joc del gat i el ratolí entre el govern català i espanyol. A continuació, recorda les rotundes negacions del president espanyol, Mariano Rajoy, i també que fa vint-i-cinc dies que es va aprovar al Parlament la llei de referèndum que el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre immediatament. 

Centenars de milers d’independentistes van respondre el dia 11 de setembre sortint al carrer i hi van tornar el dia 20 com a resposta a les detencions, exposa el rotatiu que destaca que tot i les rotundes negacions de Rajoy, el president català, Carles Puigdemont, "els assegura que té tot el necessari per votar".

El diari francés indica que "amb unes urnes que ha presentat aquest mateix divendres", els 2.315 col·legis electorals i 6.249 meses, el Govern català continua dient que serà com unes "eleccions normals".

D'altra banda, fa un repàs dels milions de paperetes que s’han requisat, de les amenaces i de la dimissió de la Junta Electoral, i explica que la justícia ha ordenat a les forces policials que desallotgin i tanquin els col·legis.

Un altre tema que tracta el reportatge és el paper dels Mossos d'Esquadra, i destaca que "es posarà a prova la lleialtat del cos" al mateix temps que exposa que han vingut policies de tots els racons d’Espanya, que van ser acomiadats com si anessin a jugar la final de la Champions

A continuació, Le Figaro explica el procés en cinc punts per facilitar la comprensió als seus lectors:

  • Quin pes té l’economia catalana a Espanya?
  • Pot esdevenir independent en termes econòmics?
  • Quin seria el preu del divorci per Madrid?
  • Quines conseqüències pot tenir per França
  • Catalunya voldria tenir l’euro?

El reportatge també inclou una entrevista amb un professor de dret constitucional de la UB, Francesc de Carreras i amb el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, que es mostra convençut i satisfet amb el referèndum i amb l’organització. 

Finalment, es fa ressò de la cadira buida que va deixar aquest divendres Mariano Rajoy a Tallin.