Santiago Abascal ha volgut posar l'accent en les tradicions i la cultura popular de l'Estat espanyol en el seu acte 'Viva21' amb què Vox pretén presentar el seu programa en un format festiu mentre propaga al seu electorat, les idees que representen la ultradreta europea. Des del pavelló Ifema de Madrid van desfilar representants de diferents associacions i grups de música i es van veure sevillanes, una jota, va sonar la gaita, entre d'altres peculiaritats. Un moment amb què s'ha notat que anaven justos de representants és quan ha estat el torn de promocionar la tradició catalana.

Amb les sardanes, s'han pogut veure les cares d'alguns ballarins que anteriorment havien ballat una sevillana. Cal recordar que, aparentment, els que desfilaven eren professionals de cadascuna de les danses i, en aquest cas, no s'ha vist ni el nom de l'entitat que representaven. El més esperpèntic ha estat que la cançó escollida per ballar la sardana va ser 'La Santa Espina', un himne catalanista utilitzat durant la dictadura de Francisco Franco i que, precisament, s'interpreta per reclamar la fi de la repressió i el retorn dels exiliats.

sardana

Captura d'streaming del moment de la sardana

A més, ElNacional.cat ha parlat amb Joaquim Rucanado,actual president de la Fundació Sardana i expresident de la Confederació Sardanista i retreu que el ball no té res a veure amb la realitat de la tradició: "Els ballarins, per la vestimenta i la manera de ballar, de sardanistes no en tenen res. Sembla el Ballet Nacional o algun altre grup de dansa professional que hagin fet un tutorial per internet, incloent alguna coreografia que han trobat de concurs de punts lliures, exclusiu de colles de competició". Així doncs, es pot veure com en un moment de la sardana, els homes se separen de les dones, i trenquen el cercle per fer voltes sense cap mena de sentit.

Però això no és tot. Quan ha estat el torn dels gegants i capgrossos, han desfilat amb prou feines una desena que tampoc se'ls ha pogut identificar per saber si pertanyien o no a una colla. Davant la 'pobresa' representativa d'aquests, fins i tot, han decidit disfressar una persona de Mickey Mouse per omplir la tristor de la desfilada. Semblava un carnestoltes.

captura mickey mouse vox

Captura de l'streaming de l'acte de Vox

El correfoc tampoc ha estat exempt de polèmica. La Companyia Elèctrica Dharma ha denunciat que van utilitzar la cançó 'Flamarada'. El grup de música, independentista i posicionat clarament en contra de la repressió de la justícia espanyola, se'n fa creus: "No ens havien comunicat res a la banda ni demanat permís". El grup subratlla a través d'un comunicat. "La Companyia Elèctrica Dharma exigim a la formació política Vox que deixi de fer servir les nostres cançons, i recordem que des dels inicis hem combatut les idees que defensen els grups d’ultradreta als que representa i que atempten contra els drets de les persones i les llibertats més elementals. Sempre hem lluitat contra l'extrema dreta i per això un dels nostres lemes, que és vers d’una de les cançons, diu: 'de feixistes i cabrons n’estem fins els collons', una frase prou explícita que ens separa de qualsevol sintonia amb VOX". 

 

ElNacional.cat ha parlat amb el seu responsable de comunicació, Joel Fortuny, i ha confirmat que miraran quines vies poden emprendre: "La música, quan s'utilitza en actes polítics, s'acostuma a preguntar o demanar als grups. Hem de veure legalment quina via podem emprendre". A més, també destaca el fet anecdòtic de com van arribar a veure l'espectacle: "El tècnic de so estava a casa fent zàping a la tele i va veure que Intereconomía punxava tot l'acte. I just va enganxar el moment". 

Fotografia de portada: captura de l'streaming de Vox a Madrid