Vox porta un cap de setmana propagant les seves idees contra el catalanisme, els homosexuals, el feminisme i els immigrants en una macro festa a Madrid que han anomenat 'Viva21'. Ho fa disfressant els missatges que es van escoltant a través de la megafonia amb una aparent intenció de donar veu a la cultura popular de l'Estat espanyol. Més de 15.000 persones es van concentrar al pavelló Ifema, un espai habilitat amb un escenari principal, per on van desfilar sevillanes, cantants de rap i, òbviament, Santiago Abascal.

En les quatre hores que va durar l'acte d'ahir dissabte, cap al tard, va ser el torn dels correfocs. I, precisament aleshores, va sonar la cançó 'Flamarada' de la Companyia Elèctrica Dharma. El grup de música, independentista i posicionat clarament en contra de la repressió de la justícia espanyola, se'n fa creus: "No ens havien comunicat res a la banda ni demanat permís". Aquest és el moment.

Captura del vídeo en el moment que sona la Companyia Elèctrica Dharma

Què poden fer legalment?

El grup subratlla a través d'un comunicat. "La Companyia Elèctrica Dharma exigim a la formació política Vox que deixi de fer servir les nostres cançons, i recordem que des dels inicis hem combatut les idees que defensen els grups d’ultradreta als que representa i que atempten contra els drets de les persones i les llibertats més elementals. Sempre hem lluitat contra l'extrema dreta i per això un dels nostres lemes, que és vers d’una de les cançons, diu: 'de feixistes i cabrons n’estem fins els collons', una frase prou explícita que ens separa de qualsevol sintonia amb VOX". 

ElNacional.cat ha parlat amb el seu responsable de comunicació, Joel Fortuny, i ha confirmat que miraran quines vies poden emprendre: "La música, quan s'utilitza en actes polítics, s'acostuma a preguntar o demanar als grups. Hem de veure legalment quina via podem emprendre". A més, també destaca el fet anecdòtic de com van arribar a veure l'espectacle: "El tècnic de so estava a casa fent zàping a la tele i va veure que Intereconomía punxava tot l'acte. I just va enganxar el moment". Posteriorment, van captar el tall del vídeo perquè Vox ha penjat tot l'streaming del directe al seu canal. Pel que fa al correfoc, amb prou feines hi havia cinc persones representant aquest moment i amb l'encesa d'un petit dragolí més propi d'un correfoc infantil que el que marca els grans finals de les festes majors.

dragoli

Captura de l'acte de Vox en el moment del correfoc

També hi havia sardanes

En els actes, també hi havia ball de sevillanes, va sonar la gaita, es va promocionar la jota i també unes sardanes i ball de gegants. A més, l'inici es va basar en la descripció de totes les províncies espanyoles, les 52 que van anar desfilant amb una bandera que portava un representant de la joventut de Vox. En el cas de Barcelona van destacar per megafonia la figura de Colom, la Sagrada Família i el Tibidabo. També van aplaudir "la resistència i alternativa d'Ignacio Garriga" al Parlament de Catalunya.

Pel que fa a Girona, van definir-la com la terra de "l'herència carolíngia" i allà on es va combatre "la invasió napoleònica". De Lleida, van destacar que és la terra fundada per "Ramon Berenguer" i van tornar a batejar la Seu d'Urgell com la Seo. Quan va ser el torn de Tarragona, van pensar en "l'emperador August que va projectar l'imperi romà de facto". Un altre moment esperpèntic va ser quan la diputada Macarena Olona va ballar davant de tothom la Macarena de Los del Río.

macarena vox

Captura del ball de Macarena Olona

Fotografia de portada: discurs de Santiago Abascal a Madrid