Enmig de la tensió pel requeriment que obre la via de l'article 155 amb Catalunya, el dia 12 d'octubre ha derivat en una exaltació del sentiment nacionalista espanyol, que han decidit no compartir el lehendakari Urkullu, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta de Navarra, Uxue Barkos, absents a la jornada. El fervor es palpava en l'ambient els dies previs, pel penjament de banderes rojigualdas a les balconades de Madrid, i també aquest dijous, amb aplaudiments més forts a la desfilada de dos cossos en concret: la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

soraya12O   EFE

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría parla amb el president del Tribunal, Suprem Carlos Lesmes/EFE

Davant d'aquest escenari, el fil musical del conflicte sobiranista es mantenia de fons mentre les tropes cridaven "Viva", salutació habitual cada cop que passaven davant del monarca Felip VI –acompanyat de les infantes Elionor i Sofia i la reina Letícia. El Rei duia l'uniforme blau-gris de l'Exèrcit de l'Aire aquest cop –l'any passat duia el verd de l'Exèrcit de Terra, observat i victorejat per ciutadans que enarboraven banderes espanyoles. Això, dies després de pronunciar un discurs criticat per Podemos per "excloent" amb l'independentisme i altres ciutadans de l'Estat.

El Govern central també ha mantingut de fons la cortina de la declaració d'independència feta per Puigdemont –i pocs segons després suspesa quant a efectes- davant les hissades de banderes. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, assegurava que estava "gairebé" segura que l'Exèrcit no haurà d'intervenir a Catalunya, estona abans del desplegament al passeig de la Castellana de la Guàrdia Civil, la Legió –amb una cabra neta d'una altra de Kosovo, país no reconegut per Espanya– i, com a novetat, la Policia Nacional –que tornava, tot i que no és un cos militar. 

Com en tota diada nacional, s'ha homenatjat els soldats caiguts, però aquesta vegada amb l'himne "La muerte no es el final", cantat tant per Felip VI, com pels ministres de l'executiu de Mariano Rajoy, que duia el gabinet ministerial en ple. Abans, la Casa Reial i la Moncloa han saludat els principals caps de l'estament militar, juntament amb la presidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes, que duia una bossa de mà amb la bandera espanyola –després que l'any anterior hagués dut un paraigua amb la rojigualda–, i l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena. 

La qüestió és que no totes les sensibilitats polítiques s'han sentit igualmente representades durant un dia que, entre d'altres efemèrides, celebra el descobriment d'Amèrica –i d'aquí el nom de Dia de la Hispanitat. És el cas d'Izquierda Unida, formació republicana que ha penjat un tuit reivindicant el dia de "la resistència indígena" i s'ha fet seu un dels lemes de l'independentisme, com és l'habitual "res a celebrar" sobre la festa del 12-O. No és el cas de Podemos, formació que sí que compta amb un ex-JEMAD, com és Julio Rodríguez.

Amb els ecos de l'article 155 a l'aire, la celebració ha servit per posar junts una llarga estona els líders del PSOE i Ciutadans, Pedro Sánchez i Albert Rivera. La relació entre els dos partits no és fluida de fa temps, però les cessions dels socialistes per activar aquesta via a Catalunya –a canvi de la reforma de la Constitució– els ha apropat a Cs. Precisament, hi havia també el president d'Astúries, Javier Fernández, i la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz –que l'any passat van tenir una presència destacada a causa de la crisi de governabilitat a l'Estat. 
 

rivera sanchez efeEl líder del PSOE i el de Ciutadans conversen a la bancada dels convidats / EFE

Entre els grans absents de la trobada hi havia la infanta Cristina, allunyada de la seva família com a conseqüència dels casos judicials que afecten el seu marit, Iñaki Urdangarin. No s'ha perdut la desfilada engalanada amb la bandera espanyola la seva germana, Elena de Borbó. La festivitat i la celebració, però, han estat enterbolides per la mort d'un dels pilots dels avions de la desfilada en un accident a Albacete, on Rajoy i Cospedal viatjaran aquesta tarda després de saludar els Reis a la seva recepció oficial habitual al Palau Reial, amb diverses autoritats convidades.
 

infanta elena efe La infanta Elena amb la seva filla Victoria Federica / EFE