El comissari en cap dels Mossos, Ferran López, ha defensat aquest dilluns davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena l'actuació dels Mossos durant l'1-O, que, segons ha apuntat, va acomplir els mandats judicials. López ha afirmat que l’encarregat del dispositiu policial de l’1-O coneixia la planificació de la policia catalana per a aquella jornada. Ha contradit d’aquesta manera la declaració que el coronel Pérez de los Cobos va fer al Tribunal Suprem (que va servir de base per mantenir la presó per al conseller destituït Joaquim Forn), segons la qual els Mossos no van informar correctament la resta de cossos sobre el dispositiu que pensaven desplegar l’1-O i fins i tot van “vigilar" els moviments de la policia espanyola el dia del referèndum per "informar" els concentrats que omplien els col·legis electorals per tal que es poguessin organitzar. Segons fonts jurídiques, durant aquesta declaració de tres hores, López ha recordat que hi havia un únic dispositiu de seguretat i que la policia catalana es cuidava de la seguretat ciutadana, mentre que la part especialitzada d’ordre públic corresponia a la policia espanyola.

La de López ha estat la declaració més llarga que s’ha fet fins ara al Tribunal Suprem i, segons fonts jurídiques presents a la declaració, ha servit per contraposar la versió de Pérez de los Cobos. Segons aquestes fonts, López ha afirmat que el dispositiu preparat pel conjunt de les policies era “insuficient” per impedir la celebració del referèndum, però no només el dels Mossos, sinó també el que havien desplegat la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. També ha apuntat que, en resposta a les peticions rebudes, els Mossos van incrementar en 800 agents el dispositiu. 

López ha apuntat també que els Mossos no van seguir en cap moment consignes polítiques del Govern de la Generalitat i que en cap cas van ser imprescindibles per a la celebració del referèndum. En aquest sentit, ha insistit que en les reunions prèvies a l’1-O la cúpula policial va advertir el Govern que una jornada amb més de dos milions de persones al carrer i un desplegament policial podria provocar incidents, i que el Govern va decidir mantenir la convocatòria de referèndum. 

Segons aquestes fonts, López ha afirmat que ni en les reunions que hi va haver abans de l’1-O ni en les que han tingut lloc després Pérez de los Cobos no li ha retret mai el dispositiu plantejat pels Mossos. 

El comissari en cap dels Mossos ha reiterat d’aquesta manera el contingut de la declaració que ja va fer divendres a l’Audiència Nacional, on va assegurar davant la jutgessa Lamela (que investiga el major Trapero) que no hi va haver engany i que Pérez de los Cobos coneixia de primera mà el dispositiu que els Mossos havien previst per a l’1-O. Segons aquell testimoni, Pérez de los Cobos sabia que els Mossos preveien enviar dos agents a cada col·legi electoral i no va posar “cap objecció” a aquest dispositiu. 

López ha comparegut davant Llarena com a testimoni a petició de la defensa de Joaquim Forn, que va demanar els testimonis de l’actual cúpula dels Mossos per desmentir les afirmacions “radicalment inexactes” de Pérez de los Cobos.

Molinero admet compra d'armes

Segons fonts presents en l'interrogatori, durant les gairebé dues hores de declaració, Molinero hauria ratificat davant del jutge l'intent de compra d'armes —subfusells— que van planejar realitzar els Mossos setmanes abans de l'1 d'octubre i que va ser paralitzada pel Ministeri de l'Interior. Ha assenyalat que això va ser així però no podia explicar quina seria la finalitat que es donaria a aquestes armes, ja que ell la va conèixer únicament com a responsable de recursos de cos.

Per la seva banda, Quevedo ha reconegut que durant la reunió de la Junta de Seguretat del passat 28 de setembre, en la qual va estar present el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest va assenyalar que seguirien endavant amb el referèndum perquè calia complir amb el programa electoral. També ha manifestat que el dispositiu dels Mossos es va organitzar tenint en compte també els agents de la Guàrdia Civil i Policia Nacional desplaçats a Catalunya.

Tots ells han comparegut a petició de Forn, que va sol·licitar que se'ls interrogués per demostrar que moltes de les manifestacions del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez dels Cobos a la seu de l'alt tribunal eren "radicalment inexactes".

Demà, més

Demà estan citats altres tres testimonis, que són els responsables la Comissaria General d'Informació del Cos autonòmic, Manuel Castellví —també a petició de Forn—, al qual seguirien un sergent i un inspector que van estar presents en l'escorcoll de la Conselleria d'Economia del passat 20 de setembre, proposats pel líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.