El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que el Govern adequa la seva política i la seva actitud a la "realitat del moment" i als fets que s'esdevenen a Catalunya. Recalcant que l'avís enviat a la Generalitat perquè expliqui la falta d'actuació davant dels talls en la AP7 protagonitzats pels CDR no significa que s'estigui preparant el terreny per aplicar l'article 155 a Catalunya.

"Diria que simplement estem treballant i adaptant la política del Govern als fets que van desenvolupant-se", ha assegurat Marlaska, rebutjant que aquest avís suposi un pas previ al 155.

En una entrevista a Onda Cero, recollida per Europa Press, el titular d'Interior ha assenyalat que la carta remesa per l'Executiu a última hora de dilluns busca que la Generalitat expliqui l'esdevingut en la AP7 el passat cap de setmana. "Es van veure alguns fets que no semblaven compatibles amb el desenvolupament en pau i tranquil·litat dels seus drets i llibertats", ha valorat sobre els bloquejos organitzats pels CDR.

L'advertència del govern de Sánchez

Segons Marlaska, es va poder observar com "no hi va haver intervenció" per part dels Mossos d'Esquadra i apunta que és una realitat "difícilment discutible". "Intentem que se'ns expliquin les raons per les quals s'han produït aquests actes, que no poden ser una rutina, ni esporàdics tampoc", ha subratllat.

Si bé no ha volgut anticipar quines mesures pot adoptar l'Executiu si les explicacions de la Generalitat no resulten convincents, Marlaska ha volgut deixar clar que el Govern compta amb "instruments" per garantir l'ordre públic a Catalunya.

Amb tot, ha subratllat que l'Executiu socialista adequa la seva actitud a la "realitat del moment" a Catalunya, "sempre pensat en els ciutadans i en el qual els serveis públics s'administrin adequadament".

L'Executiu de Pedro Sánchez ha advertit aquest dilluns el Govern català que ordenarà la intervenció dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat a Catalunya si els Mossos d'Esquadra no actuen contra els CDR quan la situació ho requereixi, com en el cas de les accions que el col·lectiu va dur a terme el cap de setmana tallant el trànsit a la AP-7 i aixecant les barreres dels peatges en altres autopistes.