L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz va retreure a qui va ser el seu número dos, Francisco Martínez, que es referís a ell com un "idiota integral", segons consta en els missatges transcrits que s'han incorporat a la causa que investiga l'operació Kitchen i en la qual tots dos estan imputats. Tot això va passar el passat 13 de novembre, durant l'acarament, àudio al qual ha tingut accés Europa Press, que va celebrar el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón, que investiga aquest operatiu parapolicial que es va crear el 2013 amb l'objectiu d'espiar l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

El magistrat va acordar aquesta diligència per confrontar les contradiccions que havien manifestat anteriorment en les respectives declaracions com a investigats per aquesta operació que es va sufragar amb fons reservats destinats al Ministeri de l'Interior.

A l'inici, el titular del jutjat central d'instrucció número 6 els va demanar que mantinguessin la calma, tenint en compte que "no és una diligència agradable". "En soc conscient, la faig poques vegades, però he considerat oportú en aquesta ocasió fer-la pel pic de contradicció", va explicar el magistrat.

No obstant això, l'acarament es va produir amb tensió, que va anar augmentant al llarg de la gairebé hora i mitja que va durar. Precisament, quan s'arriba a l'hora de declaració, Fernández Díaz va retreure a l'exsecretari d'Estat de Seguretat que el titllés d'"idiota integral".

Epítets dolorosos

"Per mi ha estat afectivament dolorós (...) els epítets que des de l'any 2017 em dirigeixes", va admetre Fernández Díaz. "Em vas dir idiota integral per haver dit que jo no gestionava els fons reservats", va recordar referint-se als missatges que Martínez va registrar davant de notari i que es troben en el sumari de la causa.

"M'has dit idiota integral, m'has dit cabró, m'has dit fill de puta, m'has dit miserable juntament amb Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, m'has dit pallús... amb diferents persones, des de Pino, des de García Castaño, perquè has parlat amb mig Espanya", va continuar l'exministre.

Francisco Martínez va afirmar que es penedia d'"haver dit aquestes coses", però va aclarir que van ser expressions que va dir a causa de l'"escalfament" i perquè estava "dolgut". Tanmateix, el que va ser ministre durant el primer govern de Mariano Rajoy no es va creure les paraules de Martínez i el va culpar de la seva imputació a la peça 7 del cas Tàndem.

Així mateix, Fernández Díaz va confessar que pensava que l'acarament es limitaria al fet que qui va ser el seu número dos li demanaria perdó per haver afirmat que li va requerir informació sobre la Kitchen i que ell acceptaria les disculpes perquè entenia que en aquell moment Martínez es trobava "en una situació d'estrès". "Som humans i cometem errors", va afegir l'exministre.

Però l'exsecretari d'Estat no hi va estar d'acord i li va preguntar que de què s'havia de "penedir", la qual cosa va portar l'exministre a manifestar la seva irritació: "Si ho haguessis fet, que estem en aquest acarament per tu, que estàs dient que no té cap importància. Estem davant d'un jutge i uns fiscals com a investigats. Que no té cap importància deu ser per a tu", va exclamar Fernández Díaz.

En un altre moment de la declaració, Francisco Martínez també va explicar que va presentar davant notari els SMS intercanviats amb Fernández Díaz en els quals es diu que parlarien de l'operatiu parapolicial muntat el 2013 entorn de Bárcenas perquè se sentia "dolgut". Així, es va queixar que el PP decidís "apartar-lo" després d'"assenyalar-lo" per la seva possible relació amb l'operació Kitchen, abocant-lo a les "urpes del procés".

Un altre moment tens

"T'ho dic mirant-te als ulls: si hagués pogut fer alguna cosa per tu, ho hauria fet. En aquell moment no estaves investigat, i no em constava que haguessis fet res il·legal. Paco, em pots dir de què t'havia de protegir i com et podia protegir?", li va preguntar Fernández Díaz.

"Per començar, no declarant coses que em perjudicaven", va retreure Martínez, alhora que li va recriminar que no es preocupés per ell i que hagués fet certes declaracions a la premsa on es desvinculava de l'operació.

Segons l'exsecretari d'Estat, el que fa "un líder amb un subordinat que ha treballat bé, fidel, lleial i que, a més, li té afecte" és trucar-li i dir: "Parlarem d'això" i "no dir res a la premsa".

"O fins i tot dir a la premsa que tot això no té res a veure amb el relat que s'ha creat de les fanfarronades del senyor (Enrique) García Castaño i de (José Manuel) Villarejo, que no hi estava relacionat. Això és el que podies haver dit a la premsa i no 'jo no sé res, jo no passava per allà, no tenia res a veure amb Villarejo'", va concloure l'exnúmero dos d'Interior.