L'acarament entre l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el seu exnúmero dos, Francisco Martínez va ser un duel de punyalades entre dues persones que, malgrat la seva suposada educació, van perdre els papers al cap de pocs minuts de començar les declaracions paral·leles.

Segons avança 'El País', que ha reconstruït a partir de fonts jurídiques com va ser la sessió, cap dels dos no va fer cas de l'advertiment del jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón que els va pregar que mantinguessin "prou calma" i es van llançar mutus retrets i acusacions sobre l'Operació Kitchen.

L'exministre va assegurar que es trobava en l'acarament per culpa del seu antic subordinat, a la qual cosa Martínez va respondre que es ratificava "en tot". Durant hora i mitja es van succeir les acusacions i segons el mitjà citat, no van faltar els pics d'enorme tensió. "Idiota, del tot, no ho soc", va arribar a etzibar Frenández Díaz. "Estic segur de què no", va respondre irònic l'exsecretari d'Estat.

El xofer, els SMS...

El jutge anava proposant els temes sobre els quals parlar, començant per la trucada que, segons Martínez, li va fer Fernández Díaz per parlar-li per primera vegada que s'havia captat a Sergio Ríos, xofer de Luis Bárcenas. Martínez va assegurar que l'exministre el va anomenar per verificar si això era cert, mentre que Fernández Díaz va assegurar que no s'havia produït aquesta trucada i va assegurar que Martínez "especulava" que a l'exministre li havia arribat l'avís sobre el xofer de part d'un periodista.

"A mi em vas preguntar això, com tantíssimes altres coses: 'Assabenta't si això és veritat'", va recordar aquest divendres Martínez, que va subratllar al jutge que aquesta trucada es va produir: "Puc entendre que s'hagi oblidat. Però a mi em crida per demanar-me una informació d'un informador del qual jo no sabia res".

Un altre tema van ser els SMS que l'exnúmero dos d'Interior guardava al seu mòbil i que, segons ell, li va enviar Fernández Díaz. Els SMS demostrarien que l'exministre estava al corrent de Kitchen i per això Martínez els va registrar davant de notari: "Jo els protocolitzo [davant del notari] perquè em sento absolutament abandonat per algú que tenia la més gran de les estimes i el més gran dels agraïments", va retreure Martínez, a la qual cosa Fernández Díaz, potser amenaçador li replica "Això el parlarem després, si no t'importa...". Davant d'aquest augment de tensió, el jutge va haver d'intervenir per calmar els ànims.

La conversa va ser d'aquest to a tota hora fins al final, quan, sempre segons el mitjà citat, al terme del xoc, ambdós van mantenir una petita conversa en un apart.