L'exdirector de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, ha canviat vuit mesos després l'escenari del Parlament pel del Congrés dels Diputats, però ha mantingut l'actitud desafiant en tot moment, atacant polítics i periodistes com a única defensa durant la comissió que investiga el Ministeri de l'Interior durant l'etapa de Jorge Fernández Díaz. De Alfonso ha negat conèixer una presumpta Operació Catalunya, de qui se n'ha dit víctima, alhora que denunciat unes gravacions que al seu parer no tenen validesa legal. Inclús, ha criticat que se l'acusés d'haver-les enregistrat, guardat i difós.

"El seu Parlament dóna validesa i rang de prova a converses il·legals, això vol dir que a partir d'ara qualsevol conversa gravada a Catalunya es converteix en legal per a un acte de transcendència política", ha dit en relació amb l'evidència presumpta de l'àudio transcrit pel diari Público. L'excap d'Antifrau fins i tot ha arribat a dir que les converses havien estat "manipulades", perquè haurien passat "per moltes mans", tot i que reconeix que no hauria volgut sentir-les. 

Més tard, però, ha caigut en la contradicció de reconèixer que era un diàleg col·loquial i les paraules podien generar confusió, i que ell només estaria intentant generar la confiança amb Fernández Díaz. "S'ha clavat un cop als morros al cas Bagó" seria la frase que continuaria a "destrossar la sanitat catalana", i que diu que la premsa no va ressaltar i eren relatives al seu ofici de perseguir la corrupció amb diligència. 

De Alfonso ha emprat arguments personals per convèncer que ell tampoc no estava darrere que els enregistraments sortissin a la llum pública –com hauria explicat un diari digital, que no ha citat, però sí criticat–. "Qui ha sortit perjudicat sóc jo, vaig ser cessat, vaig rebre actes vandàlics als meus béns, vaig haver de demanar trasllat a una altra comunitat autònoma, separar-me de la meva dona i els meus fills", ha dit. "Si hi ha una suposada Operació Catalunya, jo en sóc víctima. No conec, ni he conegut una Policia contra Catalunya", ha reiterat fins a diversos cops. 

Però els tocs sentimentals aviat s'han convertit en acusacions sobre per què hauria estat cessat pel Parlament. De Alfonso ha exposat novament que era habitual en l'exercici del seu càrrec trobar-se amb determinades personalitats, com ara Fernández Díaz, o el conseller d'Interior, així com amb els presidents de la Generalitat, o tot tipus de partits de l'arc parlamentari. La idea de fons és que ell seria una persona "incòmoda", que disposaria d'informació que ningú voldria que sortís a la llum pública. De fet, a la cambra catalana ja va amenaçar alguns grups amb el mateix argument.

Novament, De Alfonso ha mirat d'esquitxar certs grups del Congrés, de forma desafiant. Amb el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha mantingut un tens cara a cara, afirmant que també s'havia trobat amb el líder del partit, Oriol Junqueras i aquest s'hauria acomiadat d'ell dient "saps que t'estimem molt, oi?". Al portaveu d'En Comú, Xavier Domènech, li ha recordat que tenia "relació" amb persones del seu partit, com ara el diputat català Albano Dante- Fachin, antic editor de la revista Cafè amb Llet –on va aparèixer el cas presumpte de corrupció a la sanitat–.

A qui ha volgut deixar impune en tot moment és a Fernández Díaz i al president espanyol, Mariano Rajoy. Primer ha descartat que l'exministre estés darrere de les gravacions, però sí algú amb accés al ministeri –perquè van ser enregistrades allà– i no ha descartat que li posessin un micròfon. I sobre Rajoy, ha exposat que no sabia si sabia sobre les seves reunions, perquè a ell li interessava "la xixa". És a dir, els casos de corrupció.

En l'apartat de reunions, ha exposat que s'havia trobat amb personalitats relacionades indirectament amb la presumpta Operació Catalunya. És el cas de l'exnovia de Jordi Pujol Jr. Victòria Àlvarez, amb qui es va trobar diversos cops, però es va haver "de treure de sobre", o l'exdirector de la Policia, Eugenio Pino, fins a tres vegades. Per la banda del poder judicial, José Alberto Martín-Toledano (Partit Popular) ha assegurat que l'afirmació del ministre "la Fiscalia t'ho afina" estava manipulada, tot i que De Alfonso ha dit que hi mantenia "bona relació" amb l'aparell.

Així, amb "gallardia i honorabilitat", paraules que ha repetit en diverses ocasions, De Alfonso ha marxat amb el mateix to desafiant amb el què ha arribat, donant-se un temps perquè la premsa li fes fotografies.