L'exministre de l'Interior durant el primer govern de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz, ha deixat caure que ell hagués fet una millor tasca en la cerca de les urnes pel referèndum d'independència, si més no millor que la que va fer el CNI en el moment, que no les va trobar, en declaracions en una entrevista concedida a Catalunya Ràdio.

Alhora, ha justificat les paraules del president espanyol del moment, Mariano Rajoy, que va prometre que no hi hauria urnes, assegurant que si ho va dir és perquè se li havia promès. Aquestes paraules deixen entreveure que Fernández Díaz parla de Soraya Sáenz de Santamaría, que tenia les competències del CNI en aquell moment, deixant en evidència la tasca de la vicepresidenta en aquest tema.

Indult als presos

L'exministre de l'Interior també ha parlat del possible indult als presos polítics, sobre el qual ha assegurat que ell hi estaria d'acord sempre que servís per fer les paus entre Catalunya i Espanya. Ara bé, per contra, Fernández Díaz ha assegurat que per poder concedir un indult, el pres en qüestió ha de mostrar penediment per allò fet, cosa que de moment no s'ha donat, és més, els presos han assegurat per activa i passiva que ho tornarien a fer. 

Sobre les pròximes eleccions a Catalunya, anunciades pel president Torra, però sense una data a falta de l'aprovació dels pressupostos, Fernández Díaz ha optat perquè PP i Cs vagin junts als comicis ja que per ell, en aquest cas, "la unió fa la força", i ha deixat entreveure que Manuel Valls seria un gran candidat per liderar aquesta llista unitària entre els partits de la dreta a Catalunya.

També sobre Catalunya, l'exministra ha sentenciat, contra moltes de les veus del seu partit i de la dreta en general, que en aquests moments no és convenient aplicar per segona vegada l'article 155 a Catalunya i s'ha mostrat partidari d'aplicar la llei i el sentit comú. 

És 'en fin a', no 'afina'

Per enèsima vegada, l'exministre ha estat preguntat per la seva famosa gravació on li diu a l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, que la fiscalia li 'afinaria' el que fes falta. Davant d'aquestes acusacions, la resposta de Fernández Díaz és la mateixa, que ell no va dir 'afina', sinó que va dir 'en fin a'. Ara bé, si es canvia una cosa per l'altra dins la frase, aquesta deixa de tenir sentit.

Alhora, l'exministre també ha dit que si algú demostra que va dir 'afina', ell demanarà perdó públicament i assumirà totes les conseqüències, però que si per contra es demostra que la seva versió és correcta, espera que li demanin perdó per tot plegat.