El ministre de l'Interior i candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, va conspirar el 2014 amb el cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, per aconseguir dades per fabricar escàndols contra ERC i CDC.

Segons informa aquest dimarts el diari Público, que compta amb els enregistraments de les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso, aparentement gravades per aquest últim i segons les quals ambdós van tractar de desprestigiar entre altres l'exconseller Joan Carretero i el germà d'Oriol Junqueras, Roger, buscant possibles dades comprometedores en les adjudicacions del tripartit a CESPA (del Grup Ferrovial). També van provar de buscar dades incriminatòries sobre els exconsellers Felip Puig i Francesc Homs.

Sempre segons aquest mitjà, les converses es van fer poc abans de la celebració de la consulta sobiranista del 9-N, amb la intenció de trobar dades que permetessin desacreditar els dirigents d'ERC i CDC com a mitjà per a desprestigiar el moviment independentista. Segons una de les converses enregistrades, De Alfonso va assegurar al ministre que estaven "investigant coses d'Esquerra", però que es tractava d'indicis "molt febles". Amb tot, De Alfonso apuntava que la possibilitat "d'aconseguir tenir alguna cosa que es tragués en el moment oportú d'Esquerra" podria fer reconsiderar, al seu entendre, al president Artur Mas els acords que tenia amb ERC per impulsar el procés independentista.

Implicació de Planeta

Sempre segons les gravacions, De Alfonso va intentar "convèncer el Grup Planeta per a que em faci una investigació" i comprovar diversos indicis relacionats amb un altre possible cas que afectaria el pare de Junqueras. A tal efecte el cap d'Antifrau hauria contactat amb el director de Seguretat de Planeta, Antonio López López, per oferir-li que fos aquest grup editorial qui comprovés diverses dades.

En un altre passatge De Alfonso demana a Fernández Díaz que si té alguna cosa sobre ERC i CDC li ho passi. “No us cremeu vosaltres traient-ho a la premsa, que aparegui sempre la UDEF, que us va cremant, que sembla un atac... cony, dóna-m’ho i ja ho trauré jo, ja ho investigaré jo i ho donarem ". En aquest punt Fernández Díaz torna a insistir en l’assumpte de Cespa, però De Alfonso reitera que per bé que hi van haver pics d’adjudicacions en l’època del tripartit, comparat per municipis els volums eren superiors allà on governava el PSC. Tot i això, el ministre insisteix: “No podem oblidar que estem parlant del germà de Junqueras”.

Les cunyades de Felip Puig

Així mateix, també s'hauria intentat esquitxar Felip Puig a través de dues cunyades que, segons un decret signat per Francesc Homs que citen, "van ser col·locades com a eventuals i interines per fer substitucions de baixa per maternitat". I afegeix: “Es va treure un concurs que a més després va ser anul·lat en què se les va nomenar prèviament a que el concurs es resolgués en el departament d’Assessoria Jurídica de la Generalitat de Presidència. I això ho tinc ja tancat, per això he dut aquest maletí, per ensenyar-t’ho. (...) Aleshores se les va nomenar amb caràcter previ a que el concurs es resolgués i es va resoldre, òbviament, guanyant-lo i aleshores li van donar. Un concurs que després va ser anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I hi ha dues signatures de Francesc Homs, una carta on diu que les nomenin o se la nomeni en concret a una d’elles en dues ocasions. (...) Se les nomena perquè sí a un A-27 sense esperar a que surti el concurs resolt i a més es fa per dues ocasions”. Aleshores segueix: “Clar, afinant, afinant, podríem dir, home, la signatura del primer decret per part de Francesc Homs podria ser un acte prevaricador. Vaja, està al límit. Si jo això ho envio a Fiscalia i la Fiscalia m’ho arxiva, a mi em llencen els gossos”.

Però el ministre no ho veu de la mateixa manera, segons es pot sentir a les gravacions revelades per ‘Público’: “Però hi són, hi són, queden fatal Felip Puig i Homs”. El director de l’Oficina Antifrau aclareix que Puig no hi apareix, que són les dues cunyades, però Fernández Díaz insisteix en què aquest fet “políticament li fa molt de mal” a Homs, perquè està “al límit de la prevaricació”.

La primera entrega de les gravacions que ha ofert el mitjà digital clou amb el ministre preguntant si Homs “té consciència de tenir aquest punt feble”. De Alfonso respon: “No ho sap ningú més que Jose Ángel Fuentes Gago –membre de la cúpula policial-, el meu director d’investigacions, tu i jo”, contesta De Alfonso. 

F.Díaz ordena una investigació

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha ordenat l'obertura d'una investigació en relació amb la publicació d'unes converses seves amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, en les quals, segons el diari "Público", van conspirar contra CDC i ERC.

El ministeri de l'Interior ha informat que Fernández Díaz ha sol·licitat obrir aquesta investigació al comissari general de Policia Judicial per descobrir les "circumstàncies concurrents" en el cas. A més, Fernández Díaz, candidat del PPC a les eleccions generals per Barcelona, ha demanat "respecte" tant per a ell com per Alfonso i ha assenyalat que "parlar de gravacions és una cosa seriosa", per la qual cosa "si alguna persona ha gravat que respongui ell".