Entre les múltiples lliçons que l’exministre Jorge Fernández Díaz ha extret del seu pas pels gabinets del PP hi destaquen els coneixements sobre els secrets del brindis i el seu protocol. Així ho va demostrar en un sopar que hauria tingut lloc ahir al vespre a Barcelona, compartint taula amb membres de la Lliga Jove del Cercle del Liceu -a la qual s’haurien afegit membres no tan joves- i que va ser enregistrat per un dels assistents.

Les imatges a què ha tingut accés El Nacional capten el moment en què l’exministre de l’Interior explica el brindis pel Rei. Aixecant el seu got, comença pel brindis militar: “pel primer soldat d’Espanya" –si és l’armada, diuen pel primer mariner d’Espanya–, “per sa majestat el Rei” –si el monarca no està present–, o bé “per Espanya!” –si el Rei hi és–. "I respon tothom: per Espanya!", explica l'exministre.

A partir d’aquí un primer assaig, no especialment reeixit. I el brindis definitiu. "Us ha agradat, oi?", interroga satisfet mentre els presents aplaudeixen en un ambient relaxat, indiferent a les acusacions que assetgen l'exministre arran la seva suposada implicació en l'anomenada Operació Catalunya o les converses amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso.

Damunt la taula, ja aparentment en el tram final del sopar, ampolles d’aigua, i en les mans dels comensals copes amb aigua, o bé buides, i algun got on ja només queden els glaçons. El ministre brinda amb un vas que sembla contenir llimonada. No obstant això, l’austeritat dels continguts no aconsegueix esbravar l'entusiasme del brindis, que resulta especialment simptomàtic en un moment en què Catalunya es troba en ple debat sobre la construcció d’una república independent de l’Estat espanyol.