Les converses entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, per actuar contra dirigents dels partits independentistes catalans, ERC i CDC, han desfermat una tempesta política en la recta final de la campanya electoral del 26-J. Recollim aquí algunes de les frases més significatives del diàleg revelat pel diari digital Público.es:

Els objectius:

D.A. "Nosaltres estem investigant coses d'Esquerra, però són molt dèbils. Aquesta és la veritat, ministre, són de CESPA, però no acabem de… Tenim quatre adjudicacions al germà d'Oriol Junqueras. Estic intentant convèncer el Grup Planeta perquè em faci una investigació (...) d'una informació (...) que no sé si és veritat, d'un enriquiment al municipi de Puigcerdà del pare d'Oriol Junqueras amb temes de terrenys i altres coses"

D.A. "De Felip Puig jo tinc una cosa, les dues cunyades (...) per un decret firmat per Francesc Homs se les va col·locar com a eventuals i interines per fer substitucions de baixa per maternitat i demés en nivell A-27"

Coneixement per part de Rajoy:

J.F.D: "El president del Govern ho sap"

J.F.D: "Jo li ho vaig dir a ell, és un home d'allò més discret. Per descomptat, la seva mà dreta no sap el que fa la seva mà esquerra. Jo el conec molt bé, de fa molts anys. He estat treballant i col·laborant amb ell ininterrompudament des del febrer del 91, a l'oposició, al govern, a l'oposició."

Fiscal General i Policia:

JFD: "Això la Fiscalia t'ho afina, fem una gestió".

J.F.D: "L'ideal és que això [els informes sobre els possibles investigats] estigui al jutjat, i, si surt ningú no sospitarà que surt de la Policia"

J.F.D: "Jo puc fer la gestió amb el fiscal general. Dir-li: 'Mira, hi ha això. I mira a veure, escolta, si això... oi?' Però, esclar, em demanarà documents".

Actuacions de l'O.A.C:

D.A. "No sóc de la Generalitat, l'oficina no pertany a la Generalitat, som independents. Els hem clavat als morros amb Ramon Bagó, els hem destrossat el sistema sanitari, els hem acusat, els estem ensorrant el CTT [Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació]

Pressió i submissió:

D.A. "Jo sóc espanyol per damunt de tot, però a mi això m'ensorra, tinc família"

D.A: "Considera'm un caporal del teu Cos Nacional [de Policia]

Mas i Gordó

D.A. "Això passaria perquè Artur Mas deixés el partit o deixés la presidència, això és evident, i aquí és on entraria Germà [Gordó]. Jo amb Germà encara haig de fer la tasca de “escolta, dins del partit heu de liderar i agafar les regnes”.

Empresaris i Unió:

D.A. "Pel meu compte he anat movent fils (...) i vas parlant amb empresaris forts i diuen: “Això ho has de parlar, aquesta és una sortida. I, per descomptat, amb la gent de Unió també, que està disposada a segregar-se de Convergència si això segueix endavant i així m'ho han fet saber".

​Actitud del president

D.A. "I el president, per desgràcia, el president de la Generalitat, està en la idea de 'palante, palante, palante' [endavant, endavant, endavant]"

Declaració d'Independència

D.A. "(..)Jo estic convençut, absolutament convençut, que si això es guanya, aquests proclamen la independència unilateral i llavors ja sí que acabem… acabem a òsties.

Plebiscitàries i llista única

D.A. "Plebiscitàries [Jorge Fernández li pregunta: 'Estàs parlant d'unes eleccions plebiscitàries, oi?']. I el president [Mas] els tenia convençut de convocar-les amb llista única i crec que es reunia aquesta setmana, em va dir Germà, amb ells tot sol en reunió conjunta per a febrer. Jo això és el que crec que cal combatre."

Malversació

D.A. "És una malversació com la copa d'un pi (...) Dóna'm una setmana que si ho pillo per aquí no té justificació del fitxer la Fiscalia. Li podem enxampar. Llavors, jo et faré arribar les notícies," ministre, el té la Fiscalia perquè ho hem descobert "...

Insistència

D.A. El fiscal en cap ha d'assignar l'assumpte. Sense la seva OK, la Fiscalia Anticorrupció no va a tirar endavant. (...) Llavors jo demà l'hi deixo a Antonio Salinas i li faré l'explicació de què va i li diré que si us plau dediqui aquest cap de setmana a mirar-lo, ell o qui ell vulgui que ho miri, i dilluns em confirmi si vol que ja de forma oficial l'hi lliuri. Si m'ho confirma de forma oficial et diré el mateix dia: "Ministre, confirmat aquesta setmana va per al fiscal anticorrupció".

Cop mortal

D.A. "Un cop així és un cop mortal [...], jo m'asseguraria que estigués ben assestat perquè, si és mortal, que sigui mortal" perquè el "més gros" que podien treure a la llum és "tenir 12 o 13 milions d'euros sense declarar a l'estranger". 

Que es mulli el fiscal de l'Estat

D.A. "El fiscal de l'Estat s'ha de mullar obrint la seva pròpia investigació amb una o dues persones d'absoluta i plena confiança i que la policia sembli dirigida des de la fiscalia en la investigació".

L'estratègia

D.A. "Tenim obert un disseny, una estratègia de com jugar el partit. Intentem aquesta estratègia i continuem conservant la munició; i si aquesta munició, a més, la podem engrandir, engrandim-la…".