El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha reconegut que va condecorar el polèmic comissari José Manuel Villarejo, acabat de jubilar, sense ser-ne conscient. "Jo no l'he condecorat mai!", respon en una entrevista que publica aquest divendres la revista Vanity Fair, abans que el seu director de Comunicació el tregui del seu error i li confirmi que efectivament el va condecorar el 2014.

"En tot cas, si ho he fet no me n'he assabentat, així de clar. He condecorat el comissari Villarejo? [pregunta al seu director de Comunicació, present a l'entrevista, que li ho confirma]. Jo he condecorat multitud de policies. La Direcció General de la Policia em passa la proposta i jo firmo la resolució. No tinc la necessitat, ni el deure, de conèixer els 67.000 policies que existeixen", es justifica, segons la transcripció publicada per Vanity Fair.

Les preguntes que giren entorn de Villarejo, investigat al jutjat d'instrucció 2 de Plaça de Castella per la seva presumpta relació amb un enregistrament a policies i agents del CNI en una derivada del cas del "Petit Nicolás", marquen els moments més tensos de l'entrevista.

"Jo no tinc interès en parlar d'ell, així de clar. Escolta perdoneu-me, és que sinó, s'acaba això, eh?", etziba el ministre a les periodistes que l'entrevisten quan li pregunten directament quina feina realitzava i a qui reportava Villarejo, veterà agent amb un full de serveis tan ampli com polèmic, i que s'ha definit a si mateix com a "agent encobert".

Operació Catalunya

En un altre moment de l'entrevista, les periodistes de Vanity Fair li pregunten al ministre per unes declaracions de Villarejo davant del jutge en les que admet haver treballat intensament per frenar el procés independentista. "Bé, això li ho pregunten a ell. No en tinc ni idea, ni m'interessa, ni és el meu problema. Està clar?  Prou ja, prou ja. Una cosa és preguntar i una altra és fer un interrogatori judicial, així que cuidadito", contesta abruptament el ministre abans de posar fi a la sèrie de preguntes entorn del comissari, a qui diu haver vist "dues vegades" i parlat amb ell "dos minuts".

De Alfonso

En l'entrevista també apareix la conversa filtrada que el ministre va mantenir amb Daniel de Alfonso, l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya. En aquelles converses tots dos parlaven de buscar eventuals casos de corrupció que afectessin ERC i CDC. De fet, l'entrevista comença així quan les periodistes que l'entrevisten al seu despatx del ministeri comencen a gravar l'entrevista. El mateix ministre diu en veure els aparells d'enregistrament: "Això de les gravadores... Aquí mateix va seure el director de l'Oficina Antifrau". 

Després que ell mateix introduís el tema, les periodistes aprofiten per preguntar qui el va gravar, al que el ministre etziba: "Per aquí començarem? No home, no...". Així és com el ministre comença a esquivar alguns temes espinosos, una tendència que segueix durant tota l'entrevista.

L'entrevista amb Vanity Fair ha permès al ministre contestar al fiscal Pedro Horrach, que en una altra entrevista amb la mateixa revista va opinar que Fernández Díaz hauria d'haver estat cessat i encausat pel contingut de la conversa amb De Alfonso. 

Després de subratllar que la Fiscalia ha dit que no hi ha indicis que el ministre hagi comès cap delicte, Fernández Díaz contesta a Horrach: "Jo tindré cap a ell el respecte que ell no ha tingut cap a mi. I em guardo l'opinió que em poden merèixer algunes de les seves actuacions. I punt! A partir d'aquí el fiscal Horrach pot cantar missa".