El ministre espanyol de la Presidència, Félix Bolaños, ha reaccionat aquest divendres amb duresa a la cancel·lació per part del PP de les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En una entrevista a la Cadena Ser, Bolaños ha lamentat que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, “no ha estat capaç d’imposar-se a la dreta que ha treballat perquè no es renovi el consell”. “És una dreta molt perillosa perquè no reconeix la legitimitat d’un govern que surt de les urnes, és perillós que aquesta dreta prengui les regnes del PP”, ha afegit amb cruesa el ministre espanyol.

El govern espanyol veu en el darrer moviment del PP en la qüestió del Poder Judicial com “el declivi definitiu de Feijóo: tothom veu clarament que no és la persona que té la força per liderar la dreta a Espanya”. Félix Bolaños ha dit que el darrer motiu que els populars esgrimeixen per cancel·lar les negociacions s’afegeix a la “vintena d’excuses que fa vergonya repetir i recordar”.

El PP va comunicar dijous en una nota la suspensió de les negociacions, una ruptura que Bolaños ha dit que es va produir “d’una manera bastant estranya”. El ministre ha explicat, també als micròfons de RAC 1, que Feijóo va parlar amb Pedro Sánchez dijous a les 18.30 hores per telèfon. La trucada va durar una hora i mentre Sánchez estava volant de retorn a Espanya, el PP va emetre el comunicat. Això ha sorprès el govern espanyol, que assegura que en aquesta conversa telefònica no se li va comunicar i van quedar per veure’s dimecres el 2 de novembre. “Amb el president volant vam comprovar el comunicat del PP dient que es trencava la negociació”, ha remarcat.

Félix Bolaños carrega contra Feijóo: "No aguanta les pressions"

Bolaños creu que Feijóo ha rebut moltes pressions i que no les ha pogut aguantar. “El PP no ha tingut autonomia suficient per a imposar-se a la dreta reaccionària i això és una mala notícia per la democràcia espanyola”, ha afegit. Pel govern espanyol aquest darrer episodi mostra que Feijóo “s’ha plegat per complet a la dreta que no ha volgut mai que es compleixi la Constitució”. Bolaños ha manifestat que “és difícil que es pugui recuperar la confiança quan l’acord estava fet” i ha insistit que Feijóo no és qui pren les decisions al PP. Ara ho fan, ha dit, “els més extremistes dins del seu espai polític”. Preguntat si aquesta dreta està dins del PP, Félix Bolaños ha precisat: “N’hi ha dins i fora del partit, té capacitat de fer una pressió sobre Feijóo, que aquest no aguanta perquè no té autonomia”.

El govern espanyol carrega contra Feijóo després de la ruptura i considera que “ahir va perdre tot el seu crèdit perquè es posa de manifest que no és ell qui decideix”. En conseqüència, la Moncloa afirma que Feijóo “deixa de ser un interlocutor vàlid de la dreta espanyola” i avisa que els que han treballat per bloquejar l’acord al CGPJ “han treballat contra Espanya i les institucions de país”.

A RAC 1, Bolaños ha insistit en la denúncia que darrere del PP hi ha “una dreta que no es presenta a les eleccions, que té molts tentacles i és molt poderosa”. El ministre ha reclamat al PP que es limiti a complir amb la Constitució i adverteix que la situació de la justícia espanyola és “calamitosa”.