El debat sobre la nova investidura recau sobre el PSOE, i les veus dins el partit socialista no acaben de ser unànimes. Mentre el secretari del partit, Pedro Sánchez, aposta per no donar-li suport, si més no de moment, altres veus demanen que accepti negociar. Una d'elles és la de l'expresident del Govern espanyol, Felipe González. 

González és partidari de pactar amb els populars, ja que considera que Espanya necessita formar un govern com més aviat millor, "després d'haver perdut vuit mesos en una estranya situació d'interinitat". Així ho demana en un article d'opinió publicat a El País, tot i que assegura que cal "deixar clar que no té la intenció d'integrar-se en una coalició". 

Després de les eleccions del 26-J i dels resultats que van donar com a guanyador el PP, González afirma que "la solució perquè hi hagi una investidura a Espanya, tenint en compte que no hi ha majoria alternativa coherent per fer-ho, passa per un Govern del Partit Popular o encapçalament per aquest partit".

"Les forces polítiques que no poden formar govern no han d'obstaculitzar la seva construcció", així de contundent es mostra González, que pren partit en el debat de negociacions dos dies abans del proper comitè federal. L'expolític creu que el seu partit ha d'implicar-se en les negociacions, abandonant l'actitud a l'espera, i critica que es negui a abstenir-se, obstaculitzant així la formació de govern.

Comitè i barons

El proper 9 de juliol els socialistes celebraran un comitè federal en què, teòricament, han de ratificar la decisió de no facilitar la investidura del líder popular, Mariano Rajoy, de bon començament. La voluntat oficial del partit i de les federacions és votar 'no' al candidat del PP. Tot i això, des de Ferraz, tenen clar que cal evitar unes noves eleccions, però no aclareixen quins escenaris s'obririen si la investidura s'encalla. 

Aquest dimecres, però, dos barons del partit van assegurar que si el PP fracassa, Sánchez també ho hauria d'intentar. Van ser el de Catalunya, Miquel Iceta, i la de les Illes Balears, Francina Armengol. "Si el PP ho intenta i fracassa, el nostre sistema democràtic diu que ho ha d'intentar Sánchez", va dir Francina Armengol, posicionament compartit per Iceta, tot i que es va mostrar dubitatiu sobre quins partits podrien col·laborar-hi.