La fotografia d’aquest dimarts entre el president Carles Puigdemont i el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, representa un avenç indiscutible de les negociacions entre els socialistes i Junts per Catalunya per rematar la investidura de Pedro Sánchez, encara sense data fixada al calendari. És un pas important pel que fa a la gesticulació pública i, a la vegada, un element que ha sacsejat la jura de la Constitució per part de la princesa Elionor al Congrés dels Diputats, el dia que fa els 18 anys. En aquest sentit, l’expresident del govern espanyol, el socialista Felip González, preguntat per si estaria disposat a fotografiar-se amb Puigdemont a Bèlgica, ha respost: “Per qui em pren?”.

No li han calgut gaire paraules per evidenciar l’enuig que sent per la manera que Pedro Sánchez està pilotant les negociacions amb l’independentisme català i que, si res es torça, acabarà amb l’aprovació d’una llei d’amnistia. En un primer terme, González ha volgut evitar baixar al fang i ha contestat als periodistes que “avui és el dia d’Elionor”. “Farem malbé un bon dia, que fa 37 anys que vam celebrar la jura de Felip”, ha afirmat. Ara bé, tan bon punt els periodistes li han insistit en la qüestió no s’ha pogut estar i, en un to irònic, ha dit que Cerdán i Puigdemont “van quedar molt apropiats” a la fotografia que es van fer al despatx del grup parlamentari de Junts al Parlament Europeu, sota una fotografia de grans dimensions on s’hi veia una urna de l’1 d’octubre de 2017. Per rematar-ho, li han repreguntat si ell es faria aquesta foto, ha deixat anar una resposta curta, però contundent: “Per qui em pren?”.

En la mateixa línia i amb relació als grups parlamentaris que avui han plantat la Casa Reial, l’expresident socialista ha assegurat que “cap dels absents haguessin votat la Constitució avui”, en referència a Junts, ERC, EH Bildu, PNB i la majoria de Sumar.

Vox s’abraona contra el PSOE

A les portes del Congrés dels Diputats, el president de Vox, Santiago Abascal, ha criticat amb duresa que el PSOE acudís a Bèlgica per veure’s amb Puigdemont. “Mentre la princesa d’Astúries jura la Constitució, patim un govern en funcions que està disposat a trepitjar-la”, ha afirmat Abascal, que ha retret al PSOE que definís com a ‘president’ Carles Puigdemont, “un pròfug de la justícia”, i qualificant d’”anècdota” l’estampa d’una urna del referèndum de l’1-O que presidia la sala on es van reunir.

“Em va semblar una anècdota, però una nova prova de la humiliació, el problema no és que el PSOE s’humiliï davant Puigdemont, que és una cosa que francament a nosaltres ens importa un rave. El problema és que el PSOE pretén humiliar Espanya i humiliar les institucions”, ha criticat Abascal.