Catalunya està amenaçada de perdre autonomia. Si més no, és el que sosté l'expresident del govern espanyol, Felipe González, que després d'expressar que és partidari de la participació política dels presos polítics, ha tornat ara al seu to habitual, molt combatiu amb l'independentisme català. En una entrevista al diari El Mundo, l'exdirigent socialista adverteix els dirigents sobiranistes que Catalunya "és més a prop de perdre autonomia que de guanyar independència" i apel·la al "sentit de la responsabilitat" perquè abandonin la qüestió catalana.

En l'entrevista, González també augura que el president Puigdemont no serà reelegit pel Parlament ja que se segueix la mateixa estratègia que en els plens del 6 i 7 de setembre, quan la cambra catalana va aprovar les lleis de desconnexió. Sobre la sessió d'investidura del president, en la qual es pretén que se l'investeixi de forma telemàtica, afirma que el govern de Rajoy ha d'actuar ipso facto. "Espero que el govern espanyol, en aquest cas, no faci el que va fer llavors: esperar a veure què passa l'1-O".

González sembla renegar del procés de construcció autonòmica i refusa responsabilitats per haver contribuït a la causa independentista. L'expresident espanyol considera que el procés és resultat de l'autonomia, que es va aconseguir —segons considera— sota la premissa de la llengua pròpia, però que de veritat tenia darrere "una intencionalitat política que anava nodrint una espècie d'irredemptisme nacionalista".