L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha assegurat que ell hagués suspès el Govern català per violentar la Constitució i l'Estatut de Catalunya després d'aprovar les lleis de transitorietat i del referèndum, i que hagués provat d'evitar la via judicial com a resposta.

L'expresident espanyol ha criticat el Govern de Mariano Rajoy per no actuar i ha considerat que no hi ha motius per sol·licitar una mediació internacional. "Jo hauria suspès els responsables que han violentat la Constitució i l'estatut d'autonomia en les seves funcions i hauria provat d'excloure la via penal i la via dels jutges", ha assegurat González.

González ha lamentat no sentir-se "representat" pel Govern espanyol i tenir cert sentiment d'"orfandat", com creu que li succeeix a molts ciutadans. "No em sento representat. No m'obliguin a votar en blanc. En crisi d'estat jo vull que em representi l'Estat i no ho veig. No ho trobo. Em dóna sentiment de solitud. Podria fallar-te el teu propi partit, però aquest buit hauria d'omplir-lo l'Estat", va indicar.

L'expresident ha afirmat que ell donaria suport al Govern espanyol "si el Govern fes el que ha de fer" i ha afegit que el PSOE hauria de donar suport al Govern espanyol si aquest fa "el que ha de fer". "M'inquieta quan Rajoy diu: 'No m'obliguin a fer el que no vull fer', perquè jo creia que li pagàvem per fer el que ha de fer", ha afirmat González.

Sobre l'actuació de les forces de seguretat, ha comentat que "sempre és lamentable que hi hagi ferits", però ha subratllat que tots els cossos estaven actuant com a policia judicial. Per la seva part, lamenta la passivitat dels Mossos, un cos que segons la seva opinió havia tingut un comportament professional "correcte durant molt temps fins que s'han contaminat de la política equivocada dels representants del Govern català".

Finalment, respecte al jugador del FC Barcelona Gerard Piqué, que ha defensat el "dret a votar", González ha dit que li encantaria explicar-li que la Federació Espanyola de Futbol podria decidir unilateralment canviar les regles del joc, però que llavors quedaria exclosa de les competicions internacionals per no atenir-se a les normes pactades