A la mateixa hora que la flama del Canigó -símbol de la resistència de la cultura catalana- arribarà al Parlament aquest 23 de juny, Felip VI tornarà a l'abadia de Montserrat. No serà el primer cop que el Borbó entrarà en un dels grans símbols i emblemes de la catalanitat, però sí que serà la primera ocasió que visitarà el Monestir d'ençà que és cap d'Estat i després del seu polèmic discurs el 3 d'octubre que va provocar un abans i un després en les seves relacions amb el país. Ho fa convidat per l'abat, Manel Gasch, i per participar en un acte del miler d'activitats que ha organitzat la institució per celebrar el seu mil·lenari aquest 2025, concretament la jornada de reconeixement de la figura de l'Abat Oliba sota el nom "Valors benedictins, una contribució a la pau".
Es tracta de l'enèsima visita del monarca a Catalunya en els últims anys, que encara s'han incrementat més des de la investidura del Govern del PSC a la Generalitat, i en aquesta ocasió ho farà acompanyat de la reina Letícia, amb qui a la tarda celebrarà una altra efemèride, la dels 50 anys des de la fundació de Badia del Vallès. La data i el lloc, però, fan que aquesta no sigui una visita més del rei, almenys per l'independentisme, que ja ha rebutjat la seva presència i que es manifestarà a la muntanya màgica per, segons aspiren des de l'ANC, evitar que Felip VI posi un peu a Montserrat. L'entitat ha cridat a la mobilització i ha convidat l'independentisme a sumar-se a les protestes, en marxes cap a l'abadia, sense saber encara on seran els controls policials i de seguretat, des de tres punts diferents que començaran encara de matinada.
La primera visita, als 22 anys: detencions i una vaixella pels nuvis
El primer cop que Felip VI va visitar l'abadia de Montserrat ho va fer als 22 anys, en el marc d'una gira per Espanya, la seva primera en solitari per, segons explicava en aquell moment la Zarzuela, l'hereu de Joan Carles I conegués millor els espanyols. El Borbó va tenir una estreta agenda durant els tres dies que va passar a Catalunya: a banda de Montserrat, també va incloure una visita a Girona (no només era príncep d'Astúries, sinó també d'aquesta ciutat), Barcelona, Sant Cugat i dos municipis més on ostentava a títols nobiliaris: senyor de Cervera i comte de Balaguer.
Tot plegat va començar amb una visita al Parlament, on va pronunciar un discurs en el qual va assegurar que el català també era la seva llengua. L'endemà, i després d'un sopar al Palau de la Generalitat, es va desplaçar el matí a Girona.Va ser llavors quan es va notar més l'enuig de l'independentisme de principis de la dècada dels anys 90, que va organitzar un dinar republicà a la Devesa. Felip VI va ser rebut amb una xiulada i alguns aplaudiments. En la concentració contra la seva presència, es van produir tres detencions. La visita al monestir i a l'abadia, a la tarda, va estar marcada per la pluja (per aquest dilluns totes les previsions auguren un bon sol i unes temperatures ben altes) i en algunes estones per la neu, van deslluir l'acte, molt marcat per una gran seguretat. Un cop a Montserrat, la presència del Príncep va fer que uns nuvis haguessin d'endarrerir la cerimònia del seu casament i ell, per compensar-los, els va regalar una vaixella.
Pujada en cremallera
21 anys va trigar Felip a tornar a l'abadia, encara com a príncep, però llavors ja casat amb Letícia. Era el 14 de juliol del 2011 i, a diferència del primer cop, en què es va celebrar també un acte religiós, els prínceps d'Astúries van assistir al Monestir per inaugurar una exposició de l'artista Hugo Fontela. En aquella ocasió van pujar a la muntanya amb el cremallera després de desplaçar-se en cotxe des de Barcelona fins a Monistrol. Aquest transport públic està pràcticament descartat per a la vista de demà. Ni tan sols es van tallar els accessos i la jornada es va desenvolupar amb normalitat. Tots dos van besar la Mare de Déu, la Moreneta.
Una visita amb polèmica i amb resposta de l'independentisme
La situació és ara ben diferent. Si bé a Catalunya s'ha perdut la majoria política independentista i el moviment passa per moments complexes després d'anys al poder del país, per molts es tracta de la "ressaca del procés", el discurs de Felip VI el 3 d'octubre del 2017 va suposar un abans i un després en la seva relació amb Catalunya. Així ho explica la Lliga Espiritual de Montserrat, que en un dur comunicat s'oposa en ferm a la seva presència. L'entitat, creada per un grup de joves cristians lligats a la Unió Catalanista l’any 1899, que es refereixen al seu parlament televisat després del referèndum, on lluny de condemnar la violència policial i de fer una crida al diàleg, va acusar les autoritats catalanes d'actuar amb "deslleialtat inadmissible". Unes paraules que la Lliga no ha oblidat i que titlla d'"abominables".
També l’Associació d’Amics del Bisbe Deig ha emès un comunicat en què manifesta el seu rebuig frontal a la presència del monarca espanyol en un espai considerat clau per a l’espiritualitat i la identitat catalana. “Fidels a la memòria del bisbe Antoni Deig i al nostre compromís amb la nació i l’Església catalana, manifestem el nostre rebuig a la visita anunciada de Felip VI”, assenyalen des de l’entitat, que considera la presència de la Casa Reial com un gest contrari als valors que representa Montserrat. Jordi Domingo, president del Consell de la República, va enviar una carta a l'abat Manel Gasch per demanar que se suspengui la visita.
Les manifestacions
Poc després d'anunciar-se la visita de Felip i Letícia, l'ANC ja va deixar clara la seva intenció de convocar una protesta per mostrar el seu rebuig. Tot i que trepitja sovint el territori català ara ja sense que hi hagi concentracions en contra, el dia i la data escollides fan que es tracti d'una ocasió molt més sensible i l'entitat presidida per Lluís Llach ha convocat l'independentisme en tres punts al voltant de la muntanya màgica per, segons les seves paraules, evitar que Felip l'arribi a trepitjar. Davant les grans mesures de seguretat que s'esperen, sembla poc probable que els manifestants puguin fer el cim. Concretament, estan convocats a les 6 h hores a Collbató (un recorregut de 6,1 km), al Coll de Can Maçana (10km) i a Monistrol de Montserrat. Junts per Catalunya ja ha anunciat que dona suport a la convocatòria.
També ha convocat la Coordinadora Antimonàrquica, sempre bel·ligerant contra els Borbons i que s'encarreguen de la "rebuda" quan tota la família viatja a les comarques gironines en l'entrega dels premis Princesa d'Astúries. Aquesta cerimònia acostuma a ser durant els mesos d'estiu, abans que comencin les seves vacances a Mallorca, però no s'ha confirmat encara ni el dia ni l'hora.