La falla de Felip VI de 4,5 metres d'alçada ha inspirat més d'un artista a ARCO i, a més del "ninot" de Sierra i Merino, la galeria finlandesa Forsblom exhibeix un quadre "pop" del monarca que ha comprat aquesta mateixa tarda el publicista i col·leccionista Lluís Bassat per penjar-lo a la seva "Nau Nova de Gaudí", a MataróBassat ha explicat a Efe que ha comprat l'obra "com un acte polític i artístic": 

El quadre, titulat "Els nostres Reis Favorits" i valorat en 11.000 euros, va ser realitzat fa dos anys per l'artista finlandès Riiko Sakkinen, establert en un poble de Toledo i, a més d'un retrat realista de Felip VI, hi apareix un llistat de "monarques" com el Rei Melcior, el Rei Baltasar, el Rei Gaspar, el Rei Lleó, Nat King Cole, King Àfrica o Burger King al costat d'"herois" com Martin Luther King, i altres "no tan bons" com els Latin King, explica Sakkinen.

 Riiko Sakkinen cuadre Felipe VI ARCO- Europa Press

Europa Press

"Hi ha una raó de pes per comprar-lo en contraposició amb l'altre obra del rei que hi ha aquí a ARCO i que volen cremar", ha precisat Bassat. Al publicista li sembla "molt malament" el "ninot" de Santiago Sierra i Eugenio Merino, una peça de quatre metres i mig que qui compri, per 200.000 euros, haurà de cremar. "No m'ha semblat bé aquesta representació. Encara no l'he vista, la veuré, però no m'ha agradat. No obstant això, aquesta obra pop sí que m'ha semblat molt interessant. M'ha agradat molt el quadre", ha precisat Bassat.

El quadre, pintat amb retolador i acrílic en blanc i negre, presenta a la seva part dreta el rei de mig cos, vestit amb el vestit oficial que apareix a la pàgina web de la Casa Reial, ha indicat en declaracions a Efe Sakkinen, que ha argumentat que la seva obra és política però fa reflexionar l'espectador. "Òbviament és una obra política, si poses un rei és polític, és inevitable, però crec que no dono cap opinió, perquè em sembla molt superficial l'art polític on l'autor exposa la seva opinió. És com a propaganda, com a art no és interessant", ha dit el finlandès.

"Aquesta obra és una mica superficial. Entesos, els artistes tenen una opinió i ja està, ja ho saps, aquests dos estan en contra de la monarquia, encara que malgrat això a Sierra el considero molt bon artista, i a Merino ja sabem que la seva obra sempre és provocadora", conclou Sakkinen.