La Casa Reial ha decidit suspendre l'anada dels Reis a Girona per participar en la reunió del patronat de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) convocada per a finals de juny. Segons ha pogut saber El Nacional, la reunió es farà per via telemàtica, no presencial. La darrera cita del patronat va ser el mes de desembre a Madrid i allà s'havia confirmat la trobada a Girona.

El patronat és l'òrgan de govern, representació i administració de la FPdGi. En formen part les principals empreses espanyoles, representades pels seus presidents; no pot tenir menys de quatre membres ni més de cent i s'ha de reunir, segons fixen els estatuts, dos cops l'any. Habitualment, aquestes reunions es feien a Girona el mes de juny i a Madrid el desembre.

No obstant, les relacions entre Girona i el monarca han entrat en crisi arran de la resposta de Felip VI al referèndum de l'1-O i el discurs que va protagonitzar el 3 d'octubre del 2017. La Fundació no va poder celebrar l'any passat l'acte de lliurament de premis a la ciutat perquè el consistori va deixar clar que no se li cediria més l'Auditori. A més, l'Ajuntament va declarar el monarca persona non grata i va anunciar que no acudiria a cap acte on fos present.

Els premis de l'edició del 2018 es van acabar lliurant en un local d'esdeveniment dels germans Roca a Vilablareix, amb tota la zona blindada per un contundent dispositiu policial i sense una rebuda d'autoritats, tret de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera.

Amb tot, quan l'11 de desembre es va celebrar al saló de columnes del Palau Reial la reunió del Patronat, la Fundació va voler insistir en “el seu compromís amb la ciutat de Girona” i va confirmar que les dues reunions que celebra el mes de juny i el mes de desembre es continuarien convocant a Girona i Madrid.

Per contra, es va anunciar que aquest any, en què l'entitat compleix 10 anys, el lliurament de premis es faria a Barcelona el mes de novembre.

Al llarg del 2019, la Fundació ha fet una gira per diferents punts d'Espanya per anunciar els guanyadors en les diferents modalitats de premis que atorga. S'han celebrat ja actes a Las Palmas, Sevilla i Cáceres i el 23 de març se'n celebrarà un a Santiago de Compostel·la. El darrer està convocat a Girona, el mes d'abril o maig, i servirà per proclamar un nou premi internacional. Això no obstant, tampoc aquí, està previst que assisteixin els monarques. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat