Garantir una reacció "valenta i decidida davant les agressions i l'embestida brutal del terrorisme". Ni referències a possibles noves eleccions a Catalunya, ni a la manca de president a Espanya. Protegir el país de l'amenaça que suposa l'Estat Islàmic, el Daeix, l'ISIS, és la principal missió que el rei Felip VI ha emplaçat a l'Exèrcit, durant la celebració de la Pasqua Militar al Palau Reial de Madrid.

El rei ha assegurat que vers la brutalitat d'aquells que "ataquen els nostres drets i llibertats" cal aplicar una "reacció d'unitat i fermesa en la defensa del nostre model de convivència". Felip VI considera que "no hi ha lloc per al desalentament", ja que l'objectiu de l'Estat de Dret és vetllar per la seguretat de la seva població.

Per això, en el seu primer discurs del 2016, ha mostrat especial sensibilitat vers la mort a "ciutats, carrers, places del món, que ha colpejat de forma roïna i cobard" la vida de molts ciutadans.

Morenés, indirecta a Catalunya

El ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, considera el gihadisme com la principal amenaça per a la seguretat d'Espanya. Alhora, ha elogiat el pacte antiterrorista que fa unes setmanes van subscriure les principals forces polítiques espanyoles, a excepció de Podemos.

Alguns podrien haver trobat alguna referència a Catalunya en el seu discurs. "Espanya ha sigut més gran com més ha posat la mirada fora de les seves fronteres, que quan s'ha capficat en el seus problemes". Així mateix, ha recordat el paper de les Forces Armades i la Guàrdia Civil com a estri "lleial i eficaç" per garantir "la pau, la convivència, les llibertats i els drets entre, i de, tots els espanyols".

Previ a l'acte

El rei ha arribat acompanyat de la reina Letizia, en un acte on hi han assistit 150 convidats, militars i guàrdies civils. És la primera vegada a la història democràtica de l'Estat que la festivitat té lloc amb un govern provisional.

Els monarques han estat rebuts pel president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, així com el ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, el d'Interior, Jorge Fernández Díaz, el cap de l'Estat Major de la Defensa, l'almirall Fernando García Sánchez, i el cap del Quart Militar de la Casa del Rey, el vicealmirall Juan Ruiz Casas.

És la segona vegada que el rei Felip presideix l'acte, que per voluntat pròpia va tornar al seu format tradicional l'any anterior. Al Saló del Tron s'ha condecorat una vintena de militars, com ja es va fer l'any passat, amb la novetat que el capità general ha rebut una bengala per part del cap de l'Estat Major de la defensa.

La Pascua militar és una celebració castrense arrelada a l'estament militar, que va instaurar Carles III el 1782, després de la recuperació de Menorca als anglesos.