Una forta polèmica ha esclatat a Madrid arran de la visita que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet a Felip VI a la Zarzuela per presentar-li les línies bàsiques del pla de recuperació. També hi han acudit les vicepresidentes Carmen Calvo, Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera. En el denominat off, que les televisions aprofiten per captar imatges abans de la trobada formal, el monarca ha estat parlant en termes elogiosos de les mesures d'obertura després de la pandèmia, com també ho han fet els representants del govern espanyol. Tot això només tres dies després de les eleccions de Madrid. "Madrid ha estat un alliberament", s'ha entès inicialment que deixava anar el monarca, en unes imatges en brut que ha difós la Zarzuela, i això ha corregut com la pólvora. 

El passat 2 de maig, dia de la Comunitat de Madrid, el rei d'Espanya, Letícia i les filles van acudir al Teatro Real per veure l'òpera Peter Grimes de Benjamin Britten, i ha explicat com va anar. Felip VI ha lloat el fet que els cantants poguessin "treballar i actuar en aquesta època", en referència a les restriccions per la Covid. 

 

Aquest ha estat el moment de la conversa, sobre l'impacte del coronavirus en els espais culturals:

Nadia Calviño: “… és un oasi Espanya per a tot el món de la…”

Carmen Calvo: "és que el Teatro Real és l'únic gran teatre líric que està obert"

Felip VI: "i el Liceu"

Carmen Calvo: "Aquí, aquí, però Madrid ha estat..."

I llavors Felip VI tanca la frase. Per a alguns diria "Madrid ha estat un alliberament", però el cert és que s'escolta "per a ells ha estat un alliberament", en aparent al·lusió al gremi cultural.

La dirigent del PP Cayetana Álvarez de Toledo s'ha entusiasmat amb la primera versió que s'ha donat de les paraules del monarca espanyol, i ho ha trobat literalment "fantàstic".

Sánchez ha acudit a la Zarzuela abans de viatjar aquest divendres a Porto (Portugal) per participar en la cimera social de la Unió Europea, on entre altres assumptes està previst que es tractin les iniciatives per a la recuperació dels països de la UE després de les conseqüències provocades per la pandèmia del coronavirus.

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència va ser aprovat la setmana passada pel Consell de Ministres i es va enviar a Brussel·les.