El rei Felip VI ha reivindicat durant el lliurament dels premis princesa d'Astúries a Oviedo, la Constitució del 1978, amb l'argument que representa "democràcia i llibertat" i la via per la qual "es va recuperar per al poble espanyol la sobirania nacional".

A les portes del 40 aniversari de la carta magna i sense fer una menció explícita a Catalunya i al procés independentista, el Rei ha fet una defensa del pacte del 1978 davant els presents al Teatre Campoamor.

"Una Constitució fruit de la concòrdia entre espanyols, units per un profund desig de reconciliació i de pau, units per la ferma voluntat de viure en democràcia", ha proclamat el monarca espanyol.

Aquestes són les primeres paraules de Felip VI després que la setmana passada el Parlament de Catalunya va reprovar-lo i va demanar la supressió de la monarquia.

Els guardonats pels premis són aquest any el cineasta Martin Scorsese, premi de les Arts; la periodista Alma Guillermoprieto, premi de Comunicació i Humanitats; la oenegé Amref Health Africa, premi Cooperació Internacional; els alpinistes Reinhold Messner i Krysztof Wielicki, premi dels Esports; la novel·lista Fred Vargas, premi de les Lletres; el filòsof Michael Sandel, premi de Ciències Socials; el biòleg Svante Pääbo, premi de Recerca Científica i Tècnica; i la doctora Sylvia Earle, premi de la Concòrdia.