El Partit Popular ha avançat les línies mestres del discurs d’investidura d'Alberto Núñez Feijóo com a candidat a la presidència del govern espanyol. Segons fonts del PP, el dirigent gallec renunciarà a recuperar el delicte de sedició ja derogat, proposarà crear el de deslleialtat institucional i endurir el de malversació que Pedro Sánchez va atenuar després de la reforma del Codi Penal. Les mateixes fonts expliquen que Feijóo “assenyalarà que davant els que contemplen acontentar els independentistes amb l’amnistia i el referèndum”, ell proposarà endurir el marc penal. “Feijóo recordarà que els espanyols no l’han escollit perquè prioritzi la cerca de suports parlamentaris a la protecció de la dignitat de la nació”, expliquen des de les files dels populars.

Al marge de la qüestió catalana, el líder del PP posarà l’accent en el programa econòmic i, en aquest sentit, apostarà per impostos zero per a nous emprenedors amb relació a quota d’autònoms, IRPF i a la franquícia de l’IVA. A més, anunciarà rebaixes a l’IRPF per a rendes mitjanes i baixes; programes de conciliació i de suport a les famílies; i manteniment temporal de les mesures econòmiques de suport als ciutadans per afrontar els efectes de la inflació, segons han indicat les mateixes fonts.

El candidat a la presidència del govern també presentarà un “pla de captació econòmica davant la baixada de la inversió estrangera” i defensarà la modificació immediata de l’article 49 de la Constitució com a “mostra de respecte i sensibilitat cap a les persones que tenen alguna discapacitat”. En la línia del que va oferir durant la ronda de contactes, Feijóo posarà sobre la taula sis pactes d’Estat que superin les sigles dels partits. Entre ells hi ha una proposta de Pacte Institucional que, segons el PP, “tornaria a la política i a la justícia espanyola el prestigi i la confiança que els va arrabassar en els últims anys la forma de fer política de Pedro Sánchez”.

A grans trets, expliquen els conservadors, en el discurs “no només explicarà el que Feijóo faria si fos president”, sinó “també el que no farà per ser-ho”, en referència a les negociacions entre Pedro Sánchez i els independentistes catalans. “Per això serà contundent i categòric en l’explicació del context polític en el qual se celebra aquest debat, amb un candidat del PSOE disposat a renunciar a la igualtat entre els espanyols per donar privilegis polítics a una minoria de la classe política catalana”, indiquen les fonts.

Segons el PP, el dirigent gallec no esperarà al debat de la tarda —quan s’espera la intervenció de la resta de grups parlamentaris— i donarà, d’entrada, les seves impressions a la cambra “amb tota solemnitat, però amb tota contundència des dels primers instants del seu discurs”. Durant el ple, els barons autonòmics del PP faran costat a Feijóo, incloses 11 presidències autonòmiques.