Pedro Sánchez, Patxi López o efecte sorpresa? Eren les tres opcions que tenia el PSOE damunt la taula a l’hora de respondre a Alberto Núñez Feijóo en el debat d’investidura del líder popular com a president del govern espanyol. Després de moltes travesses, s’ha imposat la tercera opció, i els socialistes han decidit situar com a orador Óscar Puente. Qui és aquest diputat del PSOE? L’exalcalde de Valladolid, que en les darreres eleccions municipals —les del 28-M— va ser la llista més votada. Però no va mantenir-se al govern perquè la coalició de PP i Vox va pactar per col·locar al consistori un executiu de dreta extrema.

🔴 Debat d’investidura de Feijóo, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats

De guanyador a guanyador”, ha ironitzat Óscar Puente quan ja feia uns minuts que era a la tribuna del Congrés dels Diputats. El to sorneguer de l’exalcalde de Valladolid ha provocat grans rialles a la bancada socialista, i crits histèrics de “covard” per part del PP a Pedro Sánchez. Fonts del PSOE argumenten que l'elecció d'Óscar Puente com a portaveu és “una forma de posar davant del mirall totes les contradiccions del líder del PP”. Segons els socialistes, aquesta estratègia ha aconseguit que caigui completament tot l’argumentari dels populars, al voltant d’haver de respectar la llista més votada. “El president en funcions, Pedro Sánchez, intervindrà en el seu moment, quan arribi el moment de la seva investidura”, argumenten des de les files socialistes.

Es tracta, tot plegat, d’un moviment que també va en la línia del que ha defensat el PSOE en les darreres setmanes: que la investidura d’Alberto Núñez Feijóo és “fake” i que és una falta de respecte institucional haver insistit al rei espanyol, Felip VI, que el proposés candidat a la investidura com a president del govern espanyol quan era pràcticament impossible que aconseguís els suports necessaris al Congrés dels Diputats.

Puente ha reiterat durant el seu discurs que “ser la llista més votada no et converteix en el guanyador de les eleccions”. Davant les rialles iròniques del PP, el diputat socialista ha argumentat que “el guanyador de les eleccions” és aquell que aconsegueix ser investit president del govern espanyol. Així, ha criticat Feijóo per demanar al PSOE que s’abstingui i deixi al PP governar en solitari, sobretot després d’haver centrat tota una campanya electoral al voltant de la “derogació de sanchisme”.

Del Majestic al 155

Finalment, i davant les crítiques constants de Feijóo al pactisme de Sánchez amb l’independentisme, Puente ha recordat que va ser el PP qui va dur el conflicte polític entre Catalunya i Espanya al punt màxim d’inflamació. “Van passar de signar el pacte del Majestic a haver de signar la intervenció del Govern de Catalunya” a través del 155, ha recordat el socialista. I ha recordat que tot això es va deure a la catalanofòbia del PP, i a l’error històric de declarar-li la guerra a l’Estatut.