La signatura del pacte entre el PSOE i Sumar per repetir coalició a La Moncloa ha enganxat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un fòrum sobre la igualtat en el món rural. Des de Ciudad Real, Feijóo ha titllat aquest dimarts de “paper mullat” i “pirotècnica” l’acord entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, a qui ha reclamat que aclareixin “com estan les negociacions” amb els independentistes catalans i “a canvi de què” hi estan buscant els vots per a la investidura.

Per al líder del PP, el pacte PSOE-Sumar és una maniobra de distracció de grans dimensions per evitar referir-se a la negociació amb Junts i Esquerra Republicana, amb l’amnistia al centre de la discussió. Per això, Feijóo ha insistit que “tot el que vol fer el govern” dependrà inevitablement “de partits que ni tan sols creuen en Espanya”, més enllà de la rúbrica segellada aquest dimarts al Museu Reina Sofía. En aquest sentit, ha deixat clar també que, amb l’escenificació de l’acord, “no s’aconsegueix ocultar que l’únic suport conegut és el d'EH Bildu”.

 

Sobre el contingut del pacte, Feijóo ha criticat alguna de les mesures que s’hi inclouen, com posar escoles bressol als pobles, “cosa que ja deien a la campanya electoral anterior”, la millora de les llistes d’espera, “que és competència exclusiva de les comunitats autònomes", o la derogació de la llei mordassa, “que no han tingut temps de derogar en els últims cinc anys”.

Sémper critica la “teatralització” del PSOE i Sumar

Abans de la compareixença de Feijóo, el vicesecretari del PP, Borja Sémper, ha comparegut des de la seu del PP a Madrid, on ha criticat la “teatralització” que, al seu entendre, representen el PSOE i Sumar en l’acord de govern. A més, en la línia de Feijóo, ha exigit saber què s’està negociant amb l’expresident Carles Puigdemont perquè pugui donar suport a la investidura del candidat socialista.

 

Després de la reunió del comitè de direcció, Sémper ha censurat que no es faci referència a l’amnistia en l’acord entre Sánchez i Díaz i ha criticat que no siguin “capaços de posar-ho negre sobre blanc”. “No és l’amnistia el gran elefant al mig de l’habitació? Resulta que arriben a un acord i no parlen de l’amnistia. Quina broma és aquesta?”, s’ha autopreguntat el portaveu popular, que ha denunciat l’”obscurantisme” i la manca de “transparència” de les negociacions amb els independentistes.

En qualsevol cas, el PP ha rebut amb suspicàcia l’acord anunciat aquest dimarts al matí entre el PSOE i Sumar per reeditar un pacte de govern a La Moncloa. Els populars reclamen a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que posi data a la investidura de Pedro Sánchez. “Quedem a l’espera que la presidenta del Congrés rebi autorització de Pedro Sánchez per convocar un ple d’investidura ara que ja han transcorregut tres setmanes des que Sánchez va rebre en segon lloc l’encàrrec del rei d’aconseguir una majoria parlamentària”, han afirmat fonts del PP aquest dimarts al matí.