Alberto Núñez Feijóo considera que la decisió del president de la Generalitat de no assistir a la conferència de presidents s'emmarca en "la línia estratègica d'apartheid que està plantejant la Generalitat". En unes declaracions a la premsa que ha recollit Europa Press, el president de la Xunta ha qualificat la decisió de Pere Aragonès de "descortesia" cap als seus companys  autonòmics i d'"error".

"Em sembla que és un error polític i una falta de respecte als catalans, que no podran estar en igualtat de condicions amb la resta de comunitats. La resta d'autonomies, com a mínim, anirem a assabentar-nos del que el president ens ha d'explicar. Ho lamento, però és així", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha assegurat que, si no fos perquè ja està "acostumat", resultaria "molt sorprenent" que qui és "soci parlamentari" del govern que dirigeix Pedro Sánchez actuï d'aquesta manera, però "que voti i li doni estabilitat parlamentària" quan és del seu "interès". A banda, ha retret a l'executiu català que "quan necessiten protocols, que els empara o diners", els representants polítics catalans sí que van a aquest tipus de reunions.

Aquesta asimetria és un problema per al conjunt d'Espanya, perquè quan un govern es deixa humiliar pel seu soci, al cap i a la fi ens estan humiliant a tots", ha afegit.

Reunió informal

Amb tot, Feijóo ha assegurat que la Conferència de Presidents del dia 30 a Salamanca no serà res més que una reunió informal. "No hi haurà una Conferència de Presidents", sinó "una reunió de presidents amb el president del govern espanyol, ha matisat". Com a argument, ha insistit que "no" s'ajusta a el reglament, que "exigeix reunions preparatòries, un ordre del dia pactat, documentació que circuli amb antelació i propostes de resolució o acord". Així, ha afirmat que és conscient que "assistirà a una trobada informal" i que no s'hi adoptarà cap acord.

PSOE vol regularitzar les Conferències

Per part del PSOE es vol fer una aposta per aquest format i regularitzar les Conferències de Presidents. En la proposta de ponència marc del 40è congrés federal del partit, que se celebrarà a l'octubre a València, estableixen la seva voluntat de celebrar Conferències de Presidents dos cops l'any.

 

Imatge principal, el president de la Xunta de Galícia, Albert Núñez Feijóo / EFE