Nou xoc al Congrés entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. El president del govern espanyol ha insistit al Congrés dels Diputats en la necessitat del reconeixement de Palestina per resoldre el conflicte permanent a l’Orient Pròxim. “Espanya està preparada per reconèixer l'Estat palestí”, ha asseverat el líder socialista davant dels 350 parlamentaris de la cambra baixa, convocats aquest dimecres a la carrera de San Jerónimo per escoltar la compareixença del president del govern espanyol per informar sobre el Consell Europeu celebrat el mes de març passat, sobre la relació d’Espanya amb el Marroc i sobre la posició d’Espanya respecte la guerra a Gaza.

 

El líder del PP li ha promès fer pública en aquesta sessió la posició del seu partit sobre Palestina. Però immediatament després ha acusat el seu rival de fer servir la política exterior com a “tallafocs” de la seva política interior. “L’independentisme es riu d’Espanya i vostè ho concedeix; li regala indults, amnisties i tractes preferents, i li responen amb desafiaments”, ha assenyalat Feijóo, a banda de lamentar que Espanya és “de les poques nacions del món en què es discuteix si hi ha retrocessos de drets ciutadans i d’igualtat”. En tot cas, el cap de files populars ha asseverat que al seu partit defensen també el reconeixement de l’Estat palestí, com ja va demanar l’any 2014 el Congrés dels Diputats. Però li ha demanat més suport internacional. “Ha de passar per un procés de negociació i amb més massa crítica d’estats favorables”, ha manifestat.

Una estona abans, Sánchez ha defensat l’augment pressupostari d’Europa en armament per tal de protegir-se davant de qualsevol amenaça futura de Rússia, ara que ja ha col·locat un peu al continent a través de la invasió d’Ucraïna. No obstant això, ha volgut rebutjar els relats de “terceres guerres mundials” o de convertir Europa en una economia de guerra. S’ha oposat, també, a enviar soldats al país de Volodimir Zelenski. 

 

Koldo: un pacte de no agressió entre PP i PSOE?

La compareixença d’aquest dimecres ha arribat, a més, en un moment en què sembla que PSOE i PP hagin pactat una treva pel cas Koldo. Dilluns passat, els populars van decidir de no convocar Pedro Sánchez a la comissió d’investigació d’aquest cas de corrupció al Senat. Tampoc la seva dona, Begoña Gómez. Podran ampliar en un futur la llista de compareixents, però el cas és que a hores d’ara s’han abstingut de fer-ne sang.

Dimarts, la sessió de control al govern espanyol en aquesta cambra va estar menys agitada de l’habitual. Els socialistes tenen fins dijous per decidir si ells inclouen —o no— Alberto Núñez Feijóo en la llista de compareixents d’aquesta mateixa comissió al Congrés, per la seva etapa al capdavant de la Xunta de Galícia, abans d’ocupar el despatx de la setena planta de Génova 13.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!