Alberto Núñez Feijóo s’ha autoinculpat aquest dimecres de la mala qualitat de la política espanyola. Ha estat en una entrevista a Antena 3, en la qual ha asseverat que “la classe política espanyola és la pitjor dels últims 45 anys”. Preguntat per si això inclou el PP, ha respost que “per descomptat”. “No faig excepcions; dic que la pitjor política que s’ha practicat en la democràcia espanyola és l’actual; i cadascú té les seves responsabilitats, perquè no és el mateix governar que ser a l’oposició”, ha afegit. Dit això, ha assenyalat que una forma de valorar un polític és jutjar-lo no pas pel que diu, sinó pel que fa; i ha recordat que després de les eleccions municipals del 28-M el PP va entregar el poder als socialistes en alguns consistoris per evitar que l’independentisme català o basc aconseguís governs municipals.

Dit això, Feijóo ha estat preguntat si l’endemà del 12-M estaria disposat a investir Salvador Illa com a president de la Generalitat si això evita tenir una nova Generalitat governada per l’independentisme; igual que ja va fer fa uns mesos a Barcelona, entregant la vara de l’alcaldia a Jaume Collboni per evitar que el consistori de la capital catalana acabés en mans de Xavier Trias. El líder del PP ha esquivat la qüestió, però ha aprofitat per disparar contra Illa. Ha lamentat els pactes del PSC amb l’independentisme, i ha advertit: “Que Puigdemont sigui president no dependrà d’Illa, sinó de la necessitat de Sánchez”. “Sánchez està disposat a sacrificar a qualsevol”, ha afegit.

El referèndum, impossible, “ni a l’escocesa ni a la gallega”

Per altra banda, Feijóo ha avisat Pedro Sánchez i Pere Aragonès que el referèndum d’autodeterminació “no cap ni a la canadenca, ni a l’escocesa ni a la gallega”, després que el president de la Generalitat presentés oficialment aquest dimarts la proposta d’una consulta sobre la independència de Catalunya que és viable a la Constitució. El líder del PP ha acusat l’independentisme de fer constantment “xantatge”, i ha assegurat que els gestos de Pedro Sánchez per desinflamar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya han estat innocus perquè els independentismes “contradiuen la teoria”. “Se salten les lleis, i gratis”, ha lamentat.

Feijóo s’ha expressat així l’endemà que censurés Pere Aragonès per insistir amb la “matraca de la independència”. En un discurs davant la junta directiva del seu partit, va instar al president del govern espanyol a “trencar” amb l’independentisme al Congrés dels Diputats. “Si a Pedro Sánchez li quedés sentit d’Estat, no deixaria que presentessin aquesta proposta de referèndum i posaria punt final a aquest viatge sense retorn”, va asseverar.

Amenaça de citar Sánchez a la comissió del cas Koldo

Paral·lelament, Feijóo ha donat pràcticament per fet que el PP citarà Pedro Sánchez a la comissió d’investigació del Senat sobre el cas Koldo si el president del govern espanyol no dona explicacions sobre la trama de forma voluntària. “El farem respondre”, ha dit. En canvi, ha descartat, per ara, fer-hi declarar Begoña Gómez, la parella del líder socialista. “Cap interès; no és la meva forma de fer política”, ha dit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!