Alberto Núñez Feijóo ja ha fet el pas per presidir del Partit Popular, en una cursa on de moment no té contrincant. I el president de la Xunta de Galícia ha començat a parlar en clau espanyola, no només gallega. Avui ho ha fet per a marcar una línia de separació entre el PP i l'extrema dreta de Vox, una frontera que sovint s'ha vist difuminada amb Pablo Casado. El candidat a agafar les regnes del partit se n'ha desmarcat clarament. En canvi, s'ha obert a arribar a pactes d'Estat amb el govern de Pedro Sánchez. Caldrà veure quina és la consistència d'aquests posicionaments en el futur.

En una entrevista a la cadena COPE aquest dijous, Núñez Feijóo se n'ha desmarcat clarament en plena negociació de govern a Castella i Lleó: "Jo no comparteixo el discurs de Vox. El PP mai no ha estat un partit antiautonomista, ni un partit euroescèptic, ni un partit populista". I ha reblat en aquest sentit: "El meu partit és el PP. I Vox no és el PP; ni el d'ara, ni el d'abans, ni el de mai". Per això, el dirigent gallec ha defensat que cal "combatre" la formació de Santiago Abascal explicant als votants quin és el projecte dels populars i convencent-los que és l'alternativa a un govern del PSOE, del "populisme" i de l'independentisme.

En canvi, el presidenciable del PP s'ha obert a possibles pactes d'Estat amb l'actual govern espanyol sobre qüestions "importants" per a Espanya, uns pactes que han de ser "europeistes, atlantistes i constitucionals". En aquesta línia, l'actual president de la Xunta de Galícia ha assegurat que el PP està "obligat a escoltar i respondre" les propostes que li arribin.

Elevat pels barons territorials del PP i pel mateix Pablo Casado, el dirigent gallec es prepara per a agafar les regnes del partit. Durant l'entrevista ha admès que la formació fins ara "ha comès alguns errors". Ha comès "errors d'unitat" i també "interferències" i "desconsideracions" en les comunitats autònomes que ha acabat provocant una "implosió". Davant d'això, ha defensat que els populars tenen una estructura autonòmica i que Gènova ha d'"acceptar-la i no menyscabar-la".

S'ha fet esperar una setmana, des de la reunió amb els barons a Gènova que va fixar la convocatòria d'un congrés extraordinari. Ha volgut ser molt escrupulós amb els procediments interns. Ja ha fet el pas i ja està està convocat el XX Congrés del PP, que tindrà lloc els dies 1 i 2 d'abril a la ciutat de Sevilla. Ara caldrà veure si és una candidatura unitària o li surt algun rival, certament amb poques opcions.