Quan tot just fa un any que van volar els ganivets al Partit Popular (PP) i els barons van enterrar la carrera política de Pablo Casado, l’exlíder purgat i el seu predecessor al càrrec, Alberto Núñez Feijóo, han dinat aquest dimecres en un restaurant de Madrid coincidint amb el ple del Senat, on el gallec n’és parlamentari. Segons han confirmat fonts del PP al ElNacional, l’àpat “s’emmarca dins del clima de normalitat i respecte entre dues persones que han tingut l’honor de presidir el PP”. La data de la trobada no guarda cap relació amb l’aniversari de la guerra fratricida a Génova 13, segons expliquen des del PP, sinó que estava prevista “per a finals de l’any passat” i s’ha fet aquest febrer perquè “va ser ajornada per motius d’agenda”.

Les fonts consultades asseguren que Feijóo i Casado “tenen una relació fluïda que han anat mantenint en el temps” i afegeixen que “en l’últim any han compartit reflexions en diverses ocasions”. D’aquesta manera el PP vol tallar d’arrel la suposada mala maror que hi ha entre els dos últims líders de la formació conservadora arran del terratrèmol orgànic. De fet, l’actual cap de files dels populars va ser un dels barons que va reclamar a Casado que fes un pas al costat i convoqués un congrés extraordinari per escollir la nova junta directiva. En aquest context, segons va explicar El País, la direcció del PP ha descartat rehabilitar Casado a la primera línia política perquè temen que l’enfrontament fatídic viscut fa un any amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, pugui desestabilitzar la pau social de la formació. Llavors la madrilenya va sortir al xoc amb Casado després que la posés en el punt de mira per la contractació del seu germà com a proveïdor en els mesos més durs de la pandèmia. Creia que volien destruir la seva carrera política, que estava en auge havent-se situat com a contrapoder del govern de coalició de la Moncloa

El silenci de Casado

D’un any ençà, Casado ha optat pel silenci en l’esfera pública. Ara treballa per una empresa que fa negocis amb armes i guarda silenci sepulcral des del comiat al Congrés de Sevilla de l’any passat que va ungir Feijóo com a líder. Allunyat dels focus, els dirigents actuals fan equilibris amb la seva etapa i s’inclinen per no remoure el passat. Fins i tot aquells que un dia li van demanar la dimissió i un altre l’aplaudien en l’última intervenció al Congrés dels Diputats. Un any més tard, la figura de Casado encara incomoda. L’actual secretària general, Cuca Gamarra, de qui s’han publicat els missatges de suport a l’exlíder en plena confrontació amb Ayuso, va explicar dilluns en una entrevista a Radio Nacional de España que la seva formació va fer “el que havia de fer i ara el partit està centrat”. Unes hores més tard, el portaveu de campanya, Borja Sémper, va apostar per mirar cap al futur i no pel “retrovisor”, sense “enredar-se” en qüestions del passat. Tot i això, Sémper va admetre que “les portes de la seu estan absolutament obertes” per a Casado i “qualsevol altre militant”.