Un dels primers que ha reaccionat a la destitució de Paz Esteban, la directora i màxima responsable del CNI, és l'actual líder popular, Alberto Núñez Feijóo: "Sánchez consuma l'esperpent i ofereix el cap de la directora del CNI als independentistes, debilitant una vegada més l'Estat per buscar-ne la supervivència. És un autèntic afront al nostre país. Injustificable", ha escrit a twitter mostrant la seva indignació.

La pressió del PP

Així doncs, el PP s'ha convertit en un dels defensors més lleials a Esteban per confrontar aquesta figura amb la dels qui considera els seus eterns rivals, l'independentisme català. El vicesecretari Institucional del PP i eurodiputat, Esteban González Pons, ja va mostrar ahir dilluns, el desacord davant el que aleshores era un possible cessament de Paz Esteban com a directora del Centre Nacional d'Intel·ligència i va advertir que “ destituir una funcionària per complir el seu deure és injustificable”.

Però González Pons anava més enllà per tornar amb l'argument que una bona part del Congrés dels Diputats, com els representants de Vox o Ciutadans, també defensen des de fa dies: l'espionatge era totalment necessari: "Cal pensar que hi havia raons per escoltar”, referint-se al president de la Generalitat, Pere Aragonès, "si així ho va autoritzar un jutge". 

El mateix missatge replicava Cuca Gamarra, l'encara portaveu parlamentària popular que ja estava amb Pablo Casado al capdavant: "Sánchez no es pot amagar darrere del CNI per no explicar a la societat allò que pensa i per no defensar les nostres institucions i l'Estat d'aquells que l'ataquen. No tenim cap mena de dubte sobre l´actuació del CNI que ha estat qüestionada per partits independentistes amb dirigents que han estat condemnats per l´Estat de dret per delictes com el de sedició", afirmava la setmana passada.

La Moncloa es justifica

Des de La Moncloa, matisen que Esteban no ha caigut per l'espionatge a l'independentisme, sinó per la infecció de mòbils del govern espanyol. Aquest mateix matí se li ha comunicat la seva destitució, un cop ha finalitzat l'anàlisi de tots els dispositius mòbils dels ministres. El 10 de febrer de l'any 2020, Paz Esteban López va prendre possessió del càrrec com a nova secretària d'Estat directora del Centre Nacional d'Intel·ligència. I ho va fer davant la mirada de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

La mateixa Esteban va reconèixer en aquest acte, la gran confiança que li havien donat Robles i sobretot el mateix president espanyol, Pedro Sánchez: "Us agraeixo aquesta reconeixement perquè heu fet una aposta molt nova i heu enviat un missatge clar de recolzament cap a la institució, que tots valorem molt positivament i agraïm". Aquella confiança no ha durat ni una legislatura sencera.