Sempre l'independentisme. El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat a jugar la seva carta preferida per carregar contra el govern espanyol enmig de la crisi institucional que ha despertat la decisió del Tribunal Constitucional d'aquest dilluns. I és que l'òrgan judicial ha decidit admetre les mesures cautelaríssimes exigides pel PP per aturar la renovació del poder judicial inclosa a la reforma del Codi Penal. La decisió del TC ha significat aturar el debat parlamentari que hi havia engegat sobre una de les mesures estrelles de l'executiu de Pedro Sánchez, i ha generat una onada de reaccions per part de membres del PSOE i Unidas Podemos, que han carregat amb contundència contra els magistrats i els populars. Enmig de la polèmica, Feijóo ha comparegut per explicar el seu posicionament, i la major part de la seva intervenció ha fet referència als acords entre el president del govern espanyol i ERC.

"Li demano a Sánchez que aturi les cessions a l'independentisme", ha reclamat, en referència a la reforma del Codi Penal, que inclou la derogació de la sedició i la modificació de la malversació pactada entre el PSOE i els republicans. El fet que l'escull principal, i pel qual el TC ha donat el tret de sortida a la crisi institucional, sigui precisament la reforma que ha de desbloquejar la renovació del mateix òrgan judicial no ha semblat importar a Feijóo. El líder popular també ha sentenciat que Espanya no es mereix ser governada tenint en compte "els interessos d'aquells que volen destruir-la", i fins i tot ha criticat de manera particular la decisió de Sánchez de negociar amb l'independentisme per intentar adormir el procés. "El president diu que no hi ha cap altre camí ni sortida. Segons aquest raonament, tampoc hi hauria cap altre camí que pactar amb els que van donar un cop d'estat el 23-F", ha assenyalat.

"El TC garanteix el debat parlamentari"

Més enllà de la seva dèria per l'independentisme, Feijóo també s'ha referit concretament a la decisió de l'òrgan judicial d'aturar el debat parlamentari de la reforma del Codi Penal. Si bé aquesta és la versió que compra l'esquerra i els partits del govern, el Partit Popular ho veu completament al contrari. "El TC ha impedit que les Corts votin? No. El TC ha furtat el debat parlamentari? No. Ha vingut a garantir-lo", ha sentenciat. Per justificar-se, el conservador ha assegurat que la decisió del Constitucional tan sols significa que la votació s'ha de fer "conforme" la Carta Magna i, per tant, tan sols es tracta d'una "qüestió formal" que no afecta el fons de l'assumpte.

El popular també ha aprofitat per criticar Sánchez, acusant-lo d'haver decidit reformar el Codi Penal amb l'única intenció de satisfer els desitjos de l'independentisme i aconseguir així el suport d'ERC durant aquesta legislatura. També ha fustigat els membres del govern espanyol per la seva "escalada verbal sense precedents" contra la decisió del Constitucional, i ha mostrat la seva exasperació pel fet que el mandatari "hagi convertit en noticiable" que acatarà la sentència judicial. "En algun cap de la política a Espanya ha passat la possibilitat de no fer-ho?", s'ha preguntat. "Per molt Sánchez que un sigui no pot passar per sobre de les lleis, la Constitució i la democràcia", ha avisat, afegint que aquesta actitud només s'havia vist en el populisme "més extrem", en referència a l'independentisme. El dard s'ha fet evident quan ha acusat Sánchez no només de cedir davant els independentistes, sinó també de "copiar el seu estil de fer política".

 

Ara bé, malgrat la seva ofensiva verbal contra el president espanyol, Feijóo ha tingut temps per a fer-li un oferiment i trobar una "sortida" consensuada pel bipartidisme a la crisi institucional en què es troba immersa Espanya: "Que Sánchez renunciï a modificar el Codi Penal a correcuita i sense els informes corresponents. Que tipifiqui com a delicte el referèndum il·legal, que mantingui la sedició i la malversació i que renunciï a controlar els jutges". Una llarga llista de reclams que Feijóo ha situat com a indispensables si el president espanyol vol deixar enrere la seva aliança amb ERC i acceptar la mà estesa "centrada i amb sentit d'estat" del PP. "Mentre sigui el president em tindrà com a aliat", ha dit el líder conservador. "No estic disposat a què els embolics en què ens posa Sánchez siguin eternament els embolics dels espanyols".