El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat aquest dijous a Barcelona, només sis dies després de la seva darrera visita. I és que el gallec està convertint Catalunya en un dels seus destins principals, des de la seva arribada al lideratge dels populars fa només uns mesos. De fet, ell mateix ha admès que és possiblement la regió en què més ha estat des d'aleshores, després d'Andalusia (cas comprensible per les recents eleccions allà). En aquesta ocasió, Feijóo tampoc ha dubtat a enviar alguns dards cap al projecte independentista, com ja ha fet anteriorment. El cert és que la seva participació en el col·loqui d'avui ha estat força reservada, pronunciant-se principalment sobre el seu projecte econòmic i la situació al govern espanyol. Una retòrica pública envers Catalunya que, sens dubte, contrasta amb la del seu predecessor, Pablo Casado.

Malgrat tot, ha tingut temps per llançar alguns atacs. Així, ha reivindicat la necessitat del PP a Catalunya com a element fonamental per "contribuir a la reconciliació social i a la recuperació econòmica", defensant també que una societat "lliure i oberta" és millor que la "polarització i ruptura" que, segons Feijóo, existeix actualment a la regió. "Hem de treballar per consolidar la convivència a Catalunya", ha afirmat. "Catalunya ha d'esforçar-se per parlar menys de la política partidària i més de l'economia i les empreses". Si això es compleix, diu Feijóo, Espanya podrà beneficiar-se de "l'estabilitat a aquesta comunitat autònoma".

 

Un discurs que, tot i no ser bel·licista, no s'allunya de l'interès bàsic dels partits espanyols per acabar amb el projecte independentista i efectuar el que es descriu com un 'retrobament' entre catalans, suposadament dividits precisament per l'independentisme. Segons el seu parer, aquest moviment no només ha provocat un enfrontament entre dues meitats de la societat, sinó que també ha enfonsat Catalunya. Així ho ha evidenciat quan ha lamentat que el territori "ha perdut gran influència en la política espanyola i en l'economia". "El Partit Popular garanteix ganes i arguments per combatre la decadència a què els partits volen portar Catalunya", ha afegit en una referència clara, si bé no explícita, cap a Esquerra Republicana i Junts, al Govern de la Generalitat.

Vincula l'independentisme amb Rússia

Les seves paraules sobre Catalunya no han anat gaire més enllà, però sí que ha etzibat alguns retrets més a l'independentisme, com acusar l'executiu català de limitar-se a "anar tirant, sense cap altre nord que la supervivència". També quan ha criticat el programa de Vox, advertint que "la solució als problemes generats per un radicalisme no és el radicalisme contrari". I encara en un últim apunt ha acceptat de manera evident aquell discurs recent que s'ha esforçat a vincular l'independentisme i el president Carles Puigdemont amb Rússia i Vladímir Putin, especialment després de l'inici de la guerra a Ucraïna. Així, ha acusat el país eslau d'intentar soscavar les democràcies europees amb "un estímul a moviments extremistes" per intentar trencar la integritat dels Estats i així debilitar Occident. Amb tot, un relat que no és nou, però que deixa clar quin peu calça.

Unidas Podemos, l'oposició del govern espanyol

Cap al govern de Pedro Sánchez també ha dirigit alguns dels seus dards, habituals en el seu discurs com a cap de l'oposició. Ara bé, segons Feijóo aquesta "oposició deslleial" a l'executiu central es troba "dintre del Consell de Ministres", en referència a Unidas Podemos, als quals també ha acusat de fer que el PSOE no sigui "lliure" de pactar amb el Partit Popular quan ho desitgi per l'oposició dels liles. "Espanya no pot governar-se així, amb crisis institucionals i divisió", ha lamentat, aprofitant també per carregar per la qüestió de la despesa militar que divideix els socis de coalició: "Ni el president destitueix ningú, ni els ministres rebels pleguen".