El pacte Junts-PSOE per investir Pedro Sánchez ha multiplicat les revolucions del Partit Popular. El líder partit, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat el president en funcions de “confabular-se amb els que volen mutilar la nació” i ha fet una crida a la mobilització “ferma i serena” davant el “procés de capitulació” que, al seu entendre, ha decidit engegar el candidat socialista amb “els acords de la vergonya”. “Lluitarem amb tots els nostres mitjans davant d’aquesta deriva i aquest intercanvi de vots per privilegis”. En una declaració institucional feta aquest dijous al migdia des de la seu del partit al carrer Génova, Feijóo ha promès combatre els acords “per la via parlamentària, la legal i a través de la mobilització social, ferma, serena i respectant sempre la convivència”. A més, Feijóo ha posat al mateix nivell els acords PSOE-Junts per la llei d’amnistia i el verificador amb el cop d’Estat del 23-F, el terrorisme d’ETA i el “cop independentista” del 2017.

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

En una intervenció sense preguntes, el dirigent popular ha afirmat que és “difícil imaginar major claudicació” i ha subratllat que aquest “desafiament a la democràcia” requereix d’una reacció “institucional, legal, política i social” que ha de superar “els marges dels partits polítics”. Després d’afirmar que Sánchez “s’ha rendit a les exigències de l’independentisme”, Feijóo ha garantit que el PP no es “rendirà” ni “fallarà” als ciutadans, tenint en compte que el PSOE ha “desaparegut”, els independentistes “estan guanyant” i Espanya “està perdent”. “Sánchez està cedint per complet al xantatge de l’independentisme, una entrega completa i sense matisos que pagarem tots els espanyols, amb els nostres impostos, amb els nostres drets i amb la nostra dignitat”.

 

A parer de Feijóo, els acords PSOE-Junts representen “una fita més en l’erosió planificada de la democràcia”, “prossegueix el camí iniciat pels indults i la reforma del Codi Penal i farà possible el referèndum en el moment que els independentistes marquin”.  Al parlament ha fet especial incidència al PSOE, de qui ha dit que “ha renegat de la seva història, dels seus principis i ha renunciat a defensar el que representa”. A més, ha assenyalat com a responsable Pedro Sánchez, de qui ha dit que “aspira a dirigir la nació confabulant-se amb els que la volen mutilar”.

Ayuso se li torna a avançar

Abans que ho fes Feijóo, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha tornat a avançar-se per segon cop consecutiu a la cúpula del partit i ha criticat durament el pacte segellat entre independentistes i socialistes, afirmant que “no és un acord”, sinó “un xec en blanc”: “El PSOE ha acabat firmant tot el que li han posat al davant sense defensar ni el seu programa ni els seus postulats i tampoc Espanya”.

Publicitat l’acord per a la investidura, la presidenta madrilenya ha comparegut a les dues del migdia des de la seu del govern regional. Però és que a primera hora del matí ha concedit una entrevista a Antena 3, on ha acusat el PSOE de voler “colar una dictadura per la porta del darrere”. La descoordinació ha quedat en evidència perquè poc després que Ayuso convoqués la declaració institucional sense preguntes, el servei de comunicació del PP ha distribuït unes declaracions de la secretària general del PP, Cuca Gamarra.