El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, que també va ser l'encarregat de negociar amb Junts per Catalunya per a la investidura de Pedro Sánchez, va reconèixer Puigdemont com a exiliat. "Crec que no ha hagut de ser fàcil els seus anys fora d'Espanya, a l'exiliha viscut moments durs", va afirmar en declaracions a elDiario.es. Unes paraules que suposen trencar per complet amb el llenguatge que, fins fa no tant, feien servir els socialistes per referir-se al president Puigdemont. I el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no s'ha pogut estar de fer-les servir per esquerdar el relat del PSOE. "Resulta que el president Puigdemont no ha estat fugit de la justícia, ha estat exiliat. Hi ha exiliats polítics a Espanya? Espanya no és un règim democràtic? Durant cinc anys del govern del PSOE, hi havia exiliats?", s'ha preguntat durant la clausura del XVIII Congrés del PP d'Astúries. 

El líder popular també s'ha mostrat indignat pel fet que Cerdán reconegués que havien començat a parlar amb Junts el mes de març, abans de les eleccions municipals i de les generals. "Ens van negar que anessin a donar l'amnistia i resulta que l'estaven negociant des del mes de març", ha dit. Feijóo s'ha regirat contra l'amnistia, que ha definit com una "moció de censura contra l'Espanya constitucional" i ha criticat que la situació actual és "una Espanya al revés" en la qual "els espanyols que compleixen la llei" han de demanar "perdó" als que la incompleixen. Així, s'ha erigit en líder de "l'únic partit que no està disposat a trencar la Constitució, la convivència i l'estat de dret". 

Feijóo orgullós d'estar a l'oposició: "Val més la pena tenir dignitat i no tenir govern"

Feijóo ha insistit de forma incansable en els últims mesos que és el guanyador de les eleccions com a argument per deslegitimar l'intent de Sánchez de formar govern. A Astúries, però, ha reconegut que li van faltar alguns vots per assolir la majoria absoluta que li hagués permès ser president. Amb tot, ha tret pit del seu càrrec com a líder de l'oposició. "Val més la pena tenir dignitat i no tenir govern, que perdre la dignitat per les ànsies de govern", ha afirmat en referència als pactes de Sánchez amb l'independentisme, que atribueix a una suposada obsessió personal del president espanyol de voler mantenir-se a la Moncloa. 

Amb tot, ha llançat un missatge d'optimisme a la seva militància i ha assegurat que la situació actual "no durarà per sempre" i que a partir d'ara, el PP "liderarà l'alternativa Constitucional". "Vencerem amb més distància, amb més contundència i amb més claredat perquè ningú no ens pugui treure el que hem aconseguit lliurement a les urnes", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!