Els nervis i la incertesa fins al final estan servits. Que el PSOE hagi trencat un preacord per a la governabilitat de Ceuta i el pacte entre PP i Vox a l'Aragó ha portat cua. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha parlat aquest diumenge i ha assegurat que el seu objectiu és aconseguir un "acord ampli i constitucional" per poder ser investit president del govern espanyol i evitar altres dos escenaris possibles: "o bloqueig i repetició electoral" o "una investidura del senyor Sánchez". Unes paraules que han coincidit amb el suport de Vox al PP sense la condició d'entrar al govern. 

En un acte a la LXXI Festa do Albariño a Cambados (Pontevedra), Núñez Feijóo ha dit que compareix davant l'"interès i preocupació de la majoria dels espanyols en situació d'incertesa política".

En aquest sentit, ha dit que treballa en "tres escenaris". Tal com recull Efe, hi ha un primer vinculat al "bloqueig i una nova repetició electoral" i un segon lligat a "una investidura del senyor Sánchez a canvi de debilitar l'Estat, de disminuir els interessos generals i trencar el principi d'igualtat".

El tercer, segons Núñez Feijóo i destaca la mateixa agència, és un "acord ampli i constitucional" en què treballarà "les pròximes setmanes" per "la governabilitat i la centralitat" que creu que portaran a "fer les reformes que Espanya necessita".

El tipus de govern que vol Feijóo

"Crec que cal un partit per a un govern i no 24 partits. Intentaré aquest acord constitucional, aquest acord ampli, amb humilitat, amb els interessos generals com a llibre de capçalera i respecte a tots els partits polítics", ha afegit.

Finalment, també ha acusat l'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no haver-lo felicitat per haver guanyat les eleccions. "Encara avui el Partit Socialista no ha felicitat el Partit Popular ni el seu candidat per haver guanyat les eleccions", per la qual cosa, l'acusa de no acceptar "la victòria del Partit Popular a les urnes".

Ha afirmat també que el PSOE "ha trencat un preacord per a la governabilitat de Ceuta", que és "una ciutat autònoma la sobirania de la qual reclama un país on està estiuejant" Pedro Sánchez, en referència al Marroc. Així, doncs, destaca que "la proposta del Partit Popular no va contra ningú" perquè busca "unir concòrdia, consens i futur".

El paper de Vox

Les paraules de Feijóo arriben al costat de les de Vox. En aquest sentit, la formació d'ultradreta s'ha obert a donar suport a la investidura del líder del Partit Popular sense exigir entrar al govern de l'estat i ha destacat que ho faria per evitar un executiu del PSOE de Pedro Sánchez "amb els enemics d'Espanya". "No serem un obstacle per evitar un govern de destrucció nacional", ha subratllat aquest diumenge la formació liderada per Santiago Abascal en un comunicat, en què ha assegurat que els seus 33 diputats al Congrés donarien suport a "una majoria constitucional".

Feijóo, per la seva banda, ha agraït les paraules que venen de Vox. La proposta que fa, però, és una proposta en solitari de govern dels populars. N'hi hauria prou amb els vots a favor del PP i de Vox, i l'abstenció del PSOE. 

 

 

Imatge principal: el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo / ACN