PP i Vox han signat un acord de govern a l’Aragó que implicarà “revisar el text” de la llei d’ús, protecció i promoció de “llengües i modalitats lingüístiques pròpies” d’aquesta comunitat autònoma i erradicar d’una vegada el català d’aquest territori. “L’objectiu és prevenir les interpretacions interessades que perverteixen l’esperit de respecte cap a la llibertat dels parlants”, queda per escrit en l’acord de govern entre populars i el partit de l’extrema dreta. És un dels punts que apareix a l’apartat de “promoció de la riquesa i diversitat del nostre territori, defensant el nostre patrimoni històric i cultural”.

En aquest mateix apartat, les dues formacions també fan gala del seu anticatalanisme en un altre punt. Prometen “vetllar per la història i la cultura aragoneses, parts indissolubles de la història i la cultura espanyola, davant les mentides i manipulacions interessades del nacionalisme català excloent i expansionista”. “Treballarem sempre des de la defensa de la unitat d’Espanya, la igualtat entre espanyols i la riquesa i diversitat cultural”, afirma el document, en la línia habitual dels aragonesos de voler esborrar el llegat català de la Corona d’Aragó.

El document també fa menció a les aules de les escoles, però aquest cop no és en cap cas en referència a la persecució de la llengua catalana. És, en aquest cas, en contra dels drets de les persones LGTBI. “Reforçarem la inspecció educativa per preservar la qualitat de l’ensenyament, traient la ideologia de les aules i permetent que els pares escullin l’educació dels seus fills”, diu el text. Cal recordar que Vox sempre ha considerat un atemptat moral que a les escoles es parli obertament sobre sexualitat als alumnes.

PP i Vox van arribar a un acord definitiu aquest dijous per posar punt final a l’etapa de Javier Lambán al capdavant del govern aragonès. Els populars van aconseguir a les eleccions autonòmiques del 28-M 28 escons, mentre que Vox va aconseguir 7 diputats. Amb aquest acord, Jorge Azcón es convertirà en el nou president d’aquesta comunitat autònoma. Al principi, però, el PP apostava per governar en solitari, considerant que el resultat de Vox no havia sigut tan bo com per exigir una entrada a l’executiu.

Però hi ha hagut diversos aspectes que han fet que els populars cedissin. Els de Santiago Abascal no han deixat el seu braç a tòrcer, i existeix l’amenaça que, davant d’una repetició electoral, les majories caiguin en favor de les esquerres, sobretot després de la victòria del bloc progressista als comicis generals del 23-J. Aquest mateix escenari és el que hi ha ara mateix a Múrcia. Però allà els populars de moment no cedeixen. Estan més convençuts que tenen més força que Vox per pressionar.