Les rèpliques del cas d’Ana Obregón ha fet aflorar una competició a la dreta espanyola per liderar el debat obert sobre la regulació de la gestació subrogada, una pràctica prohibida a l’Estat espanyol. Per evitar que els espanyols vagin a l’estranger, lloguin un ventre i tornin a Espanya per registrar el bebè, el Partit Popular (PP) i Ciutadans han encetat una batalla, frec a frec, per anticipar-se i proposar iniciatives. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tranquil·litzat l’afany regulador que, d’entrada, va despertar al seu partit la discussió suscitada pel ventre llogat d’Obregón als Estats Units. “Sembla raonable obrir el debat”, ha assegurat aquest dijous, però “no ara”. En paral·lel, Ciutadans ha tornat a registrar la iniciativa per regular la gestació subrogada que va fracassar al Congrés dels Diputats.

La polseguera ha enganxat Feijóo de visita institucional a Portugal, on la gestació subrogada és “legal” i sota “unes condicions” restrictives a les quals es vol emmirallar. Des d’allà, el líder de l’oposició ha apostat per obrir la conversa a les seves files tot i que prefereix esperar a que passi el cicle electoral. “No ara, per suposat, perquè no és el moment per la situació política espanyola, però insisteixo, davant d’un fet social controvertit, el que han de fer els partits polítics és debatre i proposar alguna consideració al respecte”, ha subratllat.

En aquest sentit, ha recordat que al congrés del 2018 ja es va plantejar obrir aquest meló, tot i que sense cap resolució concloent. “Aquest debat s’ha de fer. No hi ha un pronunciament del PP, sinó que hi ha un debat que hem d’ordenar”, ha conclòs. En aquest espai, Feijóo ha de combatre amb les diferents corrents internes que hi ha al partit. L’ala més conservadora, vinculada a l’església catòlica, que està en contra del ventres de lloguer i el bloc partidari d’anar més enllà en la regulació, representat per l’andalús Juanma Moreno Bonilla.

Ciutadans surt a competir

En la pugna per liderar la discussió pública hi ha reaparegut un vell conegut a la dreta que està en hores baixes. Ciutadans, des del temps d’Albert Rivera, sempre ha fet bandera de la regulació i, davant del context polític i social que ha despertat Obregón, ha rescatat la seva proposició de llei. La proposta, tot i que amb alguns retocs, és la mateixa que els taronges van presentar el 2017 i el 2019, les quals mai es van arribar a debatre per falta de suports. “S’ha de legislar de forma altruista i garantista”, ha assegurat la portaveu política, Patrícia Guasp, des del Congrés dels Diputats, on ha registrat el text un altre cop.

En el combat de les idees, el PP també haurà de bregar amb els sectors més conservadors del seu partit, que estan adscrits als corrents de pensament de l’església catòlica. De fet, els bisbes espanyols han mostrat “reserves” amb els ventres de lloguer perquè, han insistit, “les dones no són incubadores”. Tot i això, el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, César García Magán, diu entendre el “dolor” de les dones que no poden ser mares per diferents motius.

Per tot plegat, el govern espanyol, que defensa a l’uníson la prohibició dels ventres de lloguer, ha criticat la frenada de Núñez Feijóo. “Com que no en sap sobre res, doncs pot dir una cosa i una altra”, ha remarcat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, des de Madrid.