La notícia sobre el nadó d'Ana Obregón adquirit per mitjà de gestació subrogada està acaparant tots els titulars d'ençà que va aparèixer aquest dimecres a la portada de la revista ¡Hola! La imatge d'Obregón sortint de l'hospital de Miami en una cadira de rodes amb el nadó en braços ha fet bullir les xarxes i ha tornat a reobrir el debat sobre els ventres de lloguer, una pràctica que a Espanya està prohibida per llei i es considera un delicte, però que als Estats Units és totalment legal en 13 Estats. La pregunta és, quant costa un ventre de lloguer?

Quin cost té un ventre de lloguer?

El preu d'un procés de gestació subrogada és diferent en funció del país de destí que es triï. Els Estats Units és a on és més car un ventre de lloguer. Els pares que paguen per les criatures han d'estar preparats per la despesa econòmica, que en aquest cas, costa a partir de 120.000 euros i fins a 300.000 euros, en funció de l'agència que s'encarregui del procés, que hi ha fins a 400. Els preus poden anar de 120.000 a 160.000 euros quan només és un bebè, i d'uns 200.000 en cas de ser bessonada, una opció bastant freqüent en les fecundacions in vitro. Les empreses alerten que el preu pot acabar sent molt més elevat, en cas que es compliqui la situació mèdica, ja que, la seguretat social als Estats Units no és pública. La tarifa inclou la selecció de la mare gestant, coordinació amb professionals mèdics i legals, el viatge i suport en tots els tràmits posteriors al naixement del nadó. Del total, la mare de lloguer acabaria rebent entre 27.000 i 60.000 euros. 

En altres països europeus també és legal la gestació subrogada, però el cost és menor. Per exemple, a Ucraïna on el preu és a partir dels 43.000 euros, a Geòrgia la suma inicial puja fins als 47.200 euros, mentre que a Albània el preu mínim se situa en els 61.900 euros, molt similar al de Txèquia, en 62.900. El tipus de ventre de lloguer més comú és el de gestació subrogada parcial, és a dir, en aquell en el qual la mare gestant no aporta el material genètic, sinó que és d'un donant o dels pares, segons apunta la pàgina web de l'agència American Surrogacy. 

Quina quantitat rep la mare gestant? 

Un altre dels factors que pot fer variar la quantitat final de contractar un ventre de lloguer és la compensació econòmica que rep la mare. Que pot oscil·lar entre els 27.000 i els 60.000 euros. Segons apunta aquesta agència, les gestants en els països europeus encara estant molt lluny de rebre el que rep als Estats Units. Malgrat que, s'hagi pactat un cost final és probable que acabi sent una mica superior.