El passat 18 d'abril, a l'Hotel Claridge de Madrid, mig centenar de fiscals conservadors es van reunir amb Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular. En aquesta "reunió privada", tant els fiscals com Feijóo van criticar moltes de les lleis impulsades per l'Executiu de Pedro Sánchez durant la seva legislatura, així com la seva acció de govern. Alguns dels fiscals van animar el candidat popular a reformar aquestes regulacions i ell va arribar a anunciar una contrareforma urgent quan arribés a La Moncloa, segons informa El País. Entre els canvis urgents que vol fer es troba recuperar el delicte de sedició

"Recuperarem el delicte de sedició, que es pot anomenar d'una altra manera, com deslleialtat constitucional, i el de referèndum il·legal", va anunciar davant dels fiscals conservadors. Alguns fiscals haurien rebut amb complaença les promeses de Feijóo i la trobada els va facilitar un espai on poder preguntar al candidat popular sobre els seus plans i traslladar les seves preocupacions. 

Les crítiques dels fiscals

Diversos fiscals van qüestionar el respecte democràtic de l'actual Executiu espanyol pels processos legislatius. Per exemple, Consuelo Madrigal, exfiscal general de l'Estat, va afirmar; "del procediment legislatiu". "A Espanya hi ha l'imperi del decret llei, però hi ha un altre problema més greu i és el de les proposicions de llei que es presenten i que es tramiten a través d'esmenes on els desitjos dels grups minoritaris es converteixen en llei". 

Altres fiscals van criticar l'acció de Sánchez, no tant per les seves lleis, sinó pels seus pactes. "Es perfila una coalició del PSE amb els filoterroristes de Bildu", va afirmar l'exmagistrat del Tribunal Constitucional, Antonio Narváez, qui es va enfocar en aquesta trobada en el que va anomenar el problema "de la cohesió territorial". Especialment, a Catalunya. Feijóo va correspondre la reocupació de Narváez, qui va acabar expressant la seva voluntat que el PP arribés a la Moncloa. "Personalment, dic que tant de bo i ja em significo, ja no estic al Tribunal Constitucional i em puc significar com a ciutadà", va sentenciar. 

Urgència amb els canvis 

Davant de les posicions dels fiscals, Alberto Núñez Feijóo va afirmar: "No podem aguantar tota una legislatura per canviar aquests decrets llei". A més va sentenciar: "Hi ha determinades lleis que cal derogar molt de pressa, de manera immediata. No serà un projecte de llei limitat a una sola matèria, sinó molt ampli. No podem aguantar tota una legislatura per canviar un munt de decrets llei aprovats per aquest Govern gairebé sense tramitació". 

Tanmateix, fonts del PP han afirmat a El País que, al marge d'aquest "sopar privat", "no consta res per l'estil" en els plans oficials dels populars. Les mateixes fonts remarcar en caràcter privat de la trobada i subratllen que no tenen per costum "revelar el que Feijóo manifesta en reunions privades".

La resposta del PSOE 

Per la seva banda, el PSOE s'ha posicionat en conèixer l'existència d'aquesta reunió amb els fiscals.  "Ens sembla un fet molt greu que es mantinguin aquest tipus de reunions secretes, a porta tancada, si no que s'incloguin a l'agenda pública. La sensació que hi ha alguna cosa a amagar per part del senyor Feijóo és inevitable", afirmen els socialistes, que, a més, demanen explicacions: "Demanem al senyor Feijóo que doni explicacions públiques als espanyols sobre el contingut d'aquesta reunió i quines lleis exactament pretén derogar si es dona l'improbable cas de la seva arribada al govern".